Analyse. Hoe BMW binnen 2 jaar 40 nieuwe modellen lanceert

BMW slingert de modellenmachine de komende twee jaren in de overdrive: bij de algemene aandeelhoudersvergadering gisteren lieten de Duitsers weten in 2017 en 2018 meer dan 40 nieuwe modellen te lanceren. Telt u mee?

U vraagt zich wellicht af: hoe komt een bedrijf dat 20 jaar geleden niet meer dan tien modellen aanbood binnen twee jaar meer dan 40 nieuwtjes? Door 1) ook alle facelifts mee te tellen 2) de modellen te spreiden over je drie merken en 3) waarschijnlijk door een beetje creatief te tellen. CEO Harald Krüger deelde mee: "we intend to launch more than 40 new and revised models of our three premium brands on the market during 2017 and 2018. The new product offensive began successfully with the launch of the new BMW 5 Series in February", waaruit we opmaken dat de marktlancering leidend is. Een model wordt immers niet gelijktijdig onthuld en op de markt gezet, hier zit een periode van enkele maanden tot meer dan een jaar tussen.

 Momenteel biedt BMW op onze markt 27 modellen aan, als je MINI en Rolls-Royce er bij telt zijn het er 35. Bij kernmerk BMW kan je kiezen uit:

  • 1 Serie (2 varianten)
  • 2 Serie (2 varianten)
  • 2 Serie Active Tourer
  • 2 Serie GT
  • 3 Serie (3 varianten)
  • 4 Serie (3 varianten)
  • 5 Serie (3 varianten)
  • 6 Serie (3 varianten)
  • 7 Serie

Voor het eind van 2018 verwachten we een facelift van de 2 Serie Active Tourer en de 5 Serie GT. Daarnaast de onthulling van een kersverse Z5 (de co-ontwikkeling met de Toyota Supra), alsook een 8 Serie in twee (misschien drie) varianten. Dat zijn er vijf. Ook rekenen we ook de reeds gelanceerde nieuwe 5 Serie sedan én Touring mee. De recente facelift van de 4 Serie komt hier bij, en ook de 1 Serie Sedan is nieuw - ook al is hij China only. Op Autobahn HQ bidden we tot slot 5 keer daags voor de palliatieve sedatie van de 2 Serie Gran Tourer uit 2015. Mocht dit niet gebeuren en BMW de facelift tegelijkertijd met de AT lanceren, dan hebben we (in het gunstigste geval) 12 nieuwe modellen te pakken.

De toekomst ligt bij SUV's, BMW heeft er vijf, met nog eens twee op komst. Momenteel bestaat de lineup uit de:

  • X1
  • X3
  • X4
  • X5
  • X6

Bij de niet-zo-terreinwagens staat de komende anderhalf jaar het meeste te gebeuren bij BMW: elk model behalve de X1 staat op de lijst om een facelift te ondergaan, danwel een nieuwe generatie te krijgen. Hiervan is de nieuwe X3 het belangrijkst. Bovendien worden er om deze X3, X4, X5, en X6 heen twee nieuwe modellen gepresenteerd: de urban X2 en de superdeluxe X7. Bam: 6 nieuwe modellen.

 Op elektrisch gebied verwachten we aanstaande september in Frankfurt een facelift van de i3 (inclusief 'heet' S-model) én een i8 Spyder. Twee auto's waarmee kernmerk BMW uitkomt op 19 nieuwe modellen, waarvan er vier daadwerkelijk nieuw zijn. 

Dan BMW's prestigemerk Rolls-Royce. De Britten hebben momenteel alleen de  Ghost, Wraith en Dawn in de aanbieding. Per 2018 verwachten we zowel de Cullinan (een SUV die we van Rolls geen SUV mogen noemen) en een nieuwe Phantom. Om de cijfers wat op te krikken gaan we er van uit dat hier meteen een EWB-variant van komt, Dropheads en dergelijke zijn hoogstwaarschijnlijk voor later. De Ghost draait al sinds 2010 mee en kreeg in 2014 een facelift (Series II), maar het model kan nog wel tot na 2018 mee. Houden we het op 3 nieuwe modellen (Cullinan en Phantom in 2 varianten).

Tot slot yuppenmerk MINI.  De Clubman, cabrio en Countryman zijn nog te nieuw, maar van de MINI drie- en vijfdeurs verwachten we in 2018 een facelift. Van een verdere uitbreiding met wellicht een nieuwe Paceman, coupé of een kleine Rocketman (eerder afgeschoten wegens te duur) lijkt vooralsnog geen sprake. Hiermee blijft de teller op 2 staan, waarmee het grote totaal op 23 uitkomt. 

Dam  hebben we nog een gat van een kleine 20 auto's tot we bij de beloofde 'meer dan 40' uitkomen. BMW rekent echter zijn M-units waarschijnlijk als aparte modellen, waarmee we op een paar extra auto's uitkomen. Bovendien hopen we nog hard op een M2 GTS/CSL, dat zou er weer eentje zijn (en wat voor één). Het gat richting de 40 is tot slot op te vullen door bijvoorbeeld wat verlengde versies van SUV's naar de Europese markt te brengen, zoals de X1 L. Als we nog iets vergeten zij horen we het graag.

Begin 2019 gaan we eens natellen of BMW vandaag de waarheid sprak. Feit is dat het modellenaanbod van alleen het kernmerk in 20 jaar makkelijk een factor drie groter is geworden. Member 1997? Toen verkocht BMW welgeteld 10 modellen: een BMW 3 Serie (E36) in 5 varianten, twee BMW 5 Series (E39), een 7 Serie (E38), een 8 Serie (E30) en een BMW Z3. Destijds was ook het prachtige Rover in handen van BMW, waarmee de Duitsers een hoop Engels schroot en Range Rovers op de balans hadden staan. Maar dat laten we even buiten beschouwing.