Officieel: BMW is vergeten hoe ze auto's moeten designen

Mensen, we moeten het even hebben over het design van de laatste paar BMW's. De Duitsers zijn het spoor volledig bijster en tekenen tegenwoordig alleen nog maar voor de Chinese markt. Kijk nou eens naar de nieren op de nieuwe 4 Serie.

BMW 4 Serie gelekt

Dit stuk schrijven voelt een beetje als het per SMS uitmaken van je relatie met je jeugdliefde. Het voelt niet goed, maar het moet gebeuren, want onze jeugdliefde is gek geworden. Niet alleen maken ze tegenwoordig auto's met aandrijving op de verkeerde wielen, faseren hun iconische zes-in-lijn uit en maken ze rare SUV's, maar nu is hun ontwerper ook nog eens visueel gehandicapt geraakt (vergeef ons de uitdrukking, maar anders kunnen we het niet verklaren).

Kijk nou naar de spionagefoto's die her en der opduiken van de nieuwe BMW 4 Serie. De nieren van de grille zijn daarop zo groot dat een Peugeot uit de 2000's en vroege 2010's er jaloers op zou zijn. En we weten allemaal wat dat design met de winstgevendheid van de Franse autobouwer deed.

Terwijl de Müncheners met de F10 (5 Serie) en F30 (3 Serie) zulke unieke tijdloze wagens hadden ontworpen, is de huidige serie volstrekt de weg kwijt. De G20 (huidige 3 Serie) had net zo goed een Toyota kunnen zijn en de G30 (huidige 5 Serie) is gewoon een obese variant van het vorige model en laten we over de 7 Serie niet eens meer beginnen. Het is allemaal zo zonde. Kennelijk vond BMW dat er wat moest veranderen en dus keek het bedrijf naar China, want dat is 's werelds grootste automarkt. Het land heeft een voorkeur voor grote grilles, maar de idioot grote varkensneuzen die BMW nu tekent zijn echt walgelijk.

We begrijpen dat een bedrijf er is om winst te maken en dat de aandeelhouders gelukkig gemaakt moeten worden. Maar dit is echt niet te doen. Verzin dan een andere neus voor de Chinezen, maar zadel ons niet op met dit soort monsters:

BMW 4 Serie

Dit zijn geen BMW-nieren, dit is een illegale niertransplantatie die halverwege gestopt is en niet dichtgenaaid.

Het vreemde is dat Adrian van Hooydonk jarenlang mooie auto's wist te tekenen en nu ineens een Chris Bangle-virus te pakken heeft. Waar Bangle bekendstond om zijn verschrikkelijk lelijke achterkanten, met een Bangle-Butt, doet Van Hooydonk nu iets bizars met de voorkanten. We noemen het maar even de Hooydonk-Snufferd bij gebrek aan een betere bijnaam. En dat is geen eer, want wat ons betreft is het enige BMW-designelement dat een eigen naam verdient de Hofmeisterknik.