Argh! Dit is de nieuwe BMW X6

BMW heeft de geheel nieuwe X6 gepresenteerd, en we zullen er geen doekjes om winden: wat een horzel hebben ze ervan gemaakt. We hopen dat u niet zojuist heeft ontbeten, want de Pontiac Aztek van de jaren '20 is opgestaan.

Sinds een aantal jaren maken autofabrikanten ""Coupe""-varianten van hun grote SUV's, en we kunnen wel stellen dat ze zich hiermee op glad designijs begeven. Een SUV Coupe kan goed uitpakken, maar ook faliekant mislukken. Een goed voorbeeld van het laatste is de Mercedes GLE Coupe, terwijl BMW het met de vorige generaties X6 eigenlijk best goed deed. Ondergetekende zat in ieder geval in het kamp van X6-liefhebbers, niet van X6-haters (behalve bij deze). How the tables have turned...

We weten niet precies door wie BMW de nieuwste X6 heeft laten tekenen (we gokken iemand van MINI), en wat ze hem te eten/roken hebben gegeven, maar het eindresultaat is in geen enkel opzicht om over naar huis te schrijven. De achterzijde kent meer vouwen en kreukels dan een linnen shirt dat uit de wasmachine komt, en kenmerkt zich vooral door allerlei nutteloze opstaande randen en sleuven. De platte lampunits van de X4 zijn in extremis doorgetrokken richting het BMW-logo, en eigenlijk ziet de achterzijde eruit als de vetrollen van het Michelin-mannetje. Serieus, wie heeft dit bij BMW goedgekeurd? Het onsamenhangende design oogt alsof men een kleuter een silhouet van een auto heeft voorgezet, en deze vervolgens carte blanche heeft gegeven om er lukraak met boetseerklei dingen op te plakken.

De X6 wordt in de VS geproduceerd, en daar zal ook een aanmerkelijk deel van de afzet vandaan komen. Om het maar even in Amerikaanse beeldspraak te duiden: wij vinden het een swing and a miss. Maar u mag hem natuurlijk prachtig vinden, als het uw kopje thee is.

BMW levert de X6 louter met acht- en zescilinders, in de volgende smaken:

  • BMW X6 M50i 
  • BMW X6 M50d 
  • BMW X6 xDrive40i 
  • BMW X6 xDrive30d

BMW levert zijn persiflage op de Aztek, die ze overigens zelf een "Sports Activity Vehicle met de ronduit indrukwekkende looks van een coupĆ©" noemen, vanaf later dit jaar. Ze zouden ons een groot plezier doen door hem alleen in China en de VS te leveren, maar dat zal wel niet lukken. Het blijft fascinerend hoe BMW tegelijkertijd zowel beeldschone designs als dit soort missers weet voort te brengen. 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f0c4ee08a538', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });