BMW E30 M3 starter pack te koop

Altijd al een E30 M3 willen hebben maar nooit kunnen kiezen? Silverstone Auctions biedt alle drie varianten aan in een koop: straatauto, rallywagen en toerwagen. Nooit meer last van keuzestress!

BMW E30 M3 starter pack te koop

De originele BMW M3 geldt vandaag de dag nog steeds als een legende. BMW had Mercedes-Benz de DTM in zien gaan met de 190E 2.3-16 en wilde het merk met de ster verslaan. Voor de Group A regels moest BMW echter minimaal 5000 straatauto's produceren van het model dat ze wilden gebruiken. Daarom kwam in 1986 de BMW M3 op de markt.

Motorsport

Met de 2,3 liter S14B23 zestienkleps-viercilinder, verbreed en verlaagd bodywork en sterk verbeterde ophanging wist de BMW de Benz terug te dringen, wat een reactie uitlokte van Das Haus. Een bittere rivaliteit was het gevolg. Al snel waren beide merken hard aan het werk om elkaar af te troeven met evolutie na evolutie van hun straatauto's, zodat de racers verbeterd konden worden.

Naast de circuitracerij werd de M3 ook gebruikt naast het asfalt. Groep A regels golden ook in de rallysport, waardoor de M3 makkelijk de overstap kon maken. Het was echter vooral op asfaltstages waar de BMW een geduchte concurrent de vierwielaangedreven concurrentie het flink moeilijk kon maken.

Starter pack

Bij Silverstone Auctions kun je op 13 en 14 november alle drie varianten van de M3 in een klap kopen, alsof het een starter pack is voor de nieuwste Forza game. De Beemers zijn op dit moment in het bezit van de eigenaar van het veilinghuis, Nick Whale. Mr. Whale is de zoon van een BMW dealer en heeft het merk zelf 25 jaar verkocht, wat de creatie van zijn mini-verzameling mooi verklaart.

Straatauto - 1992 BMW M3

Deze witte M3 is origineel Britse auto, ondanks dat het stuur links zit. BMW had namelijk geen zin om het dash om te bouwen voor de M3. Er staat slechts 55.000 mijl (88.513 kilometer) op de teller en de auto is in 2012 volledig tot op het blanke metaal gestript, gerestaureerd, gespoten en opnieuw opgebouwd. Nick Whale vond de auto bij een klant en kocht de unieke M3 als 'Best of Breed'. De BMW is zeer goud onderhouden en klaar voor de eerste rit. Bekijk hem hier.

Rally - 1987 BMW M3 Group A replica

Dit rallykanon werd op verzoek van Nick Whale in 2016 door Mellors Elliot Motorsport (het fabrieksteam van Proton) opgebouwd volgens de FIA Group A specificaties van 1990. Whale had zelf meegewerkt aan de door Prodrive geprepareerde fabrieksauto's meer dan 30 jaar geleden en de fascinatie met rally-spec M3's ging nooit meer weg.

Nick reed de auto met plezier in historische rally's en wist twee keer de Rally Mallorca Legends te winnen. De auto is klaar voor zijn volgende rally en heeft historische FIA-papieren die geldig zijn tot 2025. Bekijk hem hier.

Racer - 1989 BMW M3 BTCC 2.5

Het derde smaakje in de collectie komt in de vorm van een originele BMW Motorsport toerwagen. De BMW begon zijn competitieve leven in de BTCC met BMW-dealer Godfrey Hall in 1989. Al in 1990 kocht Nick Whale de auto over en bouwde hem om naar de nieuwe BTCC Two Litre Touring Car-regels.

Whale reed twee seizoenen met de M3 en scoorde samen met Nederlandse BMW-fabrieksrijder Gerrit van Kouwen een derde plaats op Donington. Dit zou uiteindelijk de beste finish voor een privateer zijn in die periode. Na zijn BTCC-carrière vond de auto allerlei baasjes in lagere formules en werd er uiteindelijk een 2,5 liter DTM motor ingelegd.

In 2013 kwam Nick de auto weer tegen en kocht hij hem terug om samen met zijn zoon Harry te gaan racen in historische toerwagenseries. De M3 werd volledig gerestaureerd en geupgrade waar nodig, maar de DTM-motor bleef. Whale vindt het belangrijk dat de er met de auto gereden wordt en zal daarom preparateur Jordan Sport voor nieuwe eigenaar betalen om de auto bij een test of trackday zo goed mogelijk af te stellen. Bekijk hem hier.

Alles in een koop

Geïnteresseerd? Je kunt in principe de auto's alleen in een koop aanschaffen. Mocht er echter geen animo voor het hele pakket zijn dan worden de auto's later nog een keer individueel aangeboden. Waar wacht je nog op?

Cargasm
  • Silverstone Auctions