Grand Prix van Turkije keert toch terug als vervanger Singapore

Het is dan toch weer raak voor Istanbul Park. Na een eerdere mislukte vervanging treedt het circuit aan als de zestiende locatie op de kalender.

Grand Prix van Turkije keert toch terug als vervanger Singapore

Aan het begin van het seizoen beloofde de Formule trots dat er een recordaantal van 23 races verreden zou worden in 2021. Het inlossen van die belofte is echter een stuk lastiger dan de organisatie verwacht had.

Eerst sneuvelde de datum voor Grand Prix van Australië, later verdween Canada van de lijst en als laatste kondigde Singapore aan geen race te kunnen houden. Het evenement op Albert Park werd uitgesteld naar november en een extra race in Oostenrijk dichtte het gat dat Montreal achterliet, maar voor de Aziatische race was nog geen oplossing.

Tweede poging

Daar is vandaag gelukkig verandering in gekomen. Voor de tweede keer dit seizoen is het circuit van Istanbul Park aangemerkt als invaller. De race kwam vorig jaar terug na een afwezigheid van negen jaar en stond in 2021 opeens op de lijst om Canada te vervangen.

Helaas veranderde de Britse overheid kort daarop het reisadvies naar Turkije naar rood vanwege een aanhoudende stijging van besmettingscijfers. Aangezien zeven van de tien teams in Engeland gebaseerd zijn kon de race daardoor niet doorgaan.

Logistiek

Het opvullen van het gat tussen de races in Rusland en Japan was hard nodig om de logistieke operatie achter de sport draaiende te houden. Vanaf de Russische Grand Prix keert het kampioenschap immers niet terug naar Europa. Een tussentijdse vertraging zou de kosten flink opdrijven. Eerdere voorstellen noemden zelfs China en Maleisië als mogelijke vervangers.

Het einde is nog niet in zicht

De kalender is voorlopig weer even gelijmd, maar een einde aan afzeggingen en vervangingen is waarschijnlijk nog niet in zicht. Vooral Japan en Brazilië hebben nog zwaar te lijden onder de effecten van het virus. Ook is de terugkeer naar Australië vanwege strenge quarantaineregels nog niet zeker. Wordt vervolgd dus.

Formule 1
  • Formula 1