Britse eco-waakhond wil SUV-reclames verbieden

Volgens het New Weather Institute is het hoog tijd dat we SUVs gaan behandelen als sigaretten: meer reclame maken zou gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid.

Britse eco-waakhond wil SUV-reclames verbieden

Volgens Andrew Simms van het hippe eco-collectief New Weather Institute kampt het Verenigd Koninkrijk met een plaag. Er worden namelijk gevaarlijk veel SUVs verkocht in stedelijke gebieden. Dat is volgens Mr. Simms niet allen volstrekt onnodig, maar ook nog eens gevaarlijk. De relatief hoge uitstoot van de zogenaamde 'Chelsea Tractors' tast het milieu en de gezondheid aan. Net zoals een pakje peuken. Simms pleit er dan ook voor om dezelfde regels rond reclames toe te gaan passen op vervuilende SUVs.

Stadsjungle

Simms vindt het ongehoord dat voertuigen die zogenaamd ontworpen zijn om door velden te ploegen vooral in grote steden te vinden zijn. Uit het NWI-rapport komt naar voren dat maar liefst driekwart van de SUVs in de VK in stedelijke gebieden verblijft. Hoe dichter je bij het centrum zit, hoe groter de SUV wordt. Het merendeel past al niet meer in een standaard parkeerplek.

'Badvertising'

Volgens het NWI is de populariteit van SUVs te wijten aan 'badvertising'. Dus reclames, maar dan slecht. Via commercials wordt mensen aangepraat dat ze een enorme offroader nodig hebben voor een ritje naar de buurtsuper. Hier moet volgens Andrew Simms onmiddellijk een einde aan komen:

“We maakten een einde aan tabaksreclame toen we de gezondheidsrisico's van roken begrepen. Nu we ons bewust zijn van de schade aan de volksgezondheid en het klimaat die de uitstoot van auto's veroorzaakt is het tijd om te stoppen met reclames die het probleem erger maken. In een pandemie-gevoelige wereld hebben mensen schone lucht en meer ruimte op straat nodig. Het promoten van de grootste, meest vervuilende SUVs is alsof je pure vervuiling verkoopt. Tijdens deze klimaatcrisis waarin we de plekken waar we wonen meer 'mens-vriendelijk' moeten maken staan SUVs de vooruitgang in de weg."

SUVS weg, crossovers blijven

Simms' plannen krijgen bijval van Steve Gooding van de RAC Foundation: "We moeten allemaal het juiste voertuig voor de juiste reis kiezen om de grootte van onze CO2-voetafdruk te verkleinen. Het is goed om het gebruik van auto's die door rivieren, over velden en tegen steile hellingen kunnen rijden voor ritjes naar de supermarkt in twijfel te trekken."

Dat betekent echter niet dat alle SUV-achtigen slecht zijn, volgens Gooding. Er is wat hem betreft zeker ruimte voor 'efficiënte' crossovers: "De term SUV is nu zo breed dat je er niks meer mee kan. Sommige automobilisten zoeken waarschijnlijk gewoon het comfort en de gebruiksvriendelijkheid van relatief hoge auto's die toch een bescheiden formaat hebben en efficiënt te runnen zijn."

Naïef

De bevindingen van het NWI en de RAC Foundation vinden niet overal steun. Edmund King van de Automobile Association verklaarde tegenover de BBC dat het reclameverbod voor SUVs zinloos is:

"Het uitbannen van SUV-reclames is een naïeve aanpak. Een paar van de schoonste auto's hebben een SUV-vorm maar zijn elektrisch, zoals de Jaguar I-Pace, Tesla Model X of Hyundai Kona. De auto-industrie is bezig om een breed aanbod van schonere, groenere auto's te ontwikkelen, waarvan sommige van de beste SUVs zijn. SUVs zijn niet allemaal groot. Kleine SUVs zijn de meest populaire auto's die op dit moment verkocht worden, omdat ze een hogere zitpositie, meer veiligheid en bruikbaarheid en de looks van een traditionele SUV aanbieden zonder de hoge prijs, onderhoudskosten en emissies."

Dovemansoren

King's woorden zijn echter aan dovemansoren gericht. De term SUV staat nu eenmaal op de zwarte lijst van milieuorganisaties. Misschien wel met reden: volgens de International Energy Agency is de stijgende vraag naar SUVs de tweede grote bijdrager aan toenemende CO2-uitstoot. Wanneer alle SUV-bezitters een land zouden vormen zouden ze het zevende meest vervuilend land ter wereld zijn.

Het reclameverbod lijkt er echter vooralsnog niet te komen. Het NWI heeft wel een passief-agressieve brief geschreven naar marketingbureau Spark44, dat meerdere SUV-campagnes verzorgt. Hierin vroeg de denktank aan de marketeers hoe ze de komende klimaatdoelen willen gaan behalen. Spark44 had hier zoals verwacht geen antwoord op.

Nieuws
  • BMW, Brabus, Jeep, Mercedes-Benz, Toyota, Audi.