Sigaretten keren terug in de Formule 1

Vroeger werden alle Formule 1-wagens gekleurd door sigarettenmerken. Marlboro, Camel, John Player Special, Lucky Strike en ga zo maar door (ont)sierden de flanken der wagens. Maar toen mocht het niet meer. En nu zijn ze plotseling terug.

Ergens in de vroege tweeduizends was het afgelopen met de tabakssponsoring in de Formule 1. In vrijwel heel Europa en de VS ging de reclame voor rookwaren in de ban, want inmiddels was iedereen het er wel over eens dat roken niet zo gezond is als ooit werd gedacht. 

In 2019 blijken de sigarettenmerken ineens weer terug. Vandaag kondigt McLaren aan dat ze een deal hebben gesloten met British American Tobacco. In Japan 2018 keerde Philip Morris al ineens weer terug op de wagens van Ferrari. In plaats van Marlboro stond er echter Mission Winnow op de wagens. Volgens het bedrijf heeft dat natuurlijk allemaal niks met nicotine en roken te maken, maar juist met wetenschappelijk onderzoek.

De vandaag aangekondigde samenwerking tussen McLaren en British American (BAT) is "focused solely on BAT’s potentially reduced risk products and grounded in technology and innovation". Eh ja, tuurlijk.

De deal tussen BAT is opvallend aangezien het tabaksbedrijf ooit zelf een eigen team in de Formule 1 had, BAR. British American Racing reed tussen 1999 en 2004 mee, maar verkocht de boel uiteindelijk aan Honda. McLaren was decennialang synoniem met Marlboro (van Philip Morris) en reed daarna nog jaren met West (van Imperial Tobacco) rond.

Het bedrijf zegt in een transitie te zijn naar producten die minder schadelijk zijn en ze hopen derhalve dat ze hun merken Vype, Vuse en glo op de auto's mogen adverteren. Het is echter de vraag of dat gaat gebeuren. In Australië zijn verschillende overheden druk in onderzoek of de reclames van Mission Winnow op de Ferrari's wel door de beugel kunnen. Volgens verschillende Australische artsen zijn de 'gezondere' producten van Philip Morris (en waarschijnlijk die van BAT ook) gewoon een opstapje om de dodelijke sigaretten te gaan roken.

Het zal McLaren waarschijnlijk allemaal een worst wezen. De oranje papaya-kleurige wagens rijden al jaren met bijzonder weinig sponsoring rond. Elke nieuwe inkomstenbron is daarbij meegenomen.