Prodrive BRX T1 Hunter Dakar krijgt straatversie

Knotsgek nieuws uit Engeland: motorsport specialisten Prodrive gaan hun Dakar-racer naar de straat brengen.

Prodrive BRX T1 Hunter Dakar krijgt straatversie

Prodrive is al decennia een begrip in de motorsport wereld. Sinds 19834 heeft het bedrijf samengewerkt met Porsche, Subaru, BMW, Volvo, Alfa Romeo, Honda, Ford, Ferrari, MINI en Aston Martin in allerlei disciplines. Zelfs in de Formule 1 waren ze een tijdje actief onder de BAR-vlag. Afgezien van net exotische P2-prototype hebben de Engelsen echter nog nooit een auto uitgebracht onder hun eigen naam. Dat gaat als het aan CEO David Richards ligt binnenkort veranderen.

BRX

Tegenover Autocar vertelde Richards over de plannen om de BRX T1 Hunter om te bouwen naar een straatauto. De Dakar-racer maakte vorig jaar zijn debuut en werd gefinancierd door Bahrain Raid Extreme, een team met steun vanuit de overheid van Bahrein. Je kunt dus wel raden waar Prodrive het idee voor een peperdure, straatlegale woestijnracer opgedaan heeft.

Sneller dan de racer

Onder de regels van de T1-klasse levert de 3,5 liter twin turbo Ford EcoBoost V6 van de Hunter zo'n 400 pk. De straatversie hoeft zich echter niet te houden aan die restricties. Richards besloot daarom de motor op te schroeven naar 500 pk: "Toen we voor het eerst op het idee kwamen dachten we aan het bouwen van een teruggetunede versie, maar sinds januari gaan we de andere kant op. [De motor] levert rond de 500 pk - nog meer vermogen dan de racewagens - plus een geavanceerde transmissie en volledig nieuw interieur."

Het standaard interieur laat een hoop te wensen over.

Ian Callum

Op de vermogensupgrade en het nieuwe interieur na moet de Prodrive Hunter grotendeels hetzelfde blijven als de Dakar-racer. Da's ook niet zo gek: Dakar-wagens staan net als WRC-rallywagens gewoon op kenteken. Ook van buiten verandert er weinig, op bredere wielkasten voor bredere wielen na. Net als de racer zal de straatauto getekend worden door de fameuze designer Ian Callum, bekend van auto's als de Nissan R390 GT1, Aston Martin Vanquish, Jaguar XK en Jaguar F-Type.

Ferrari van de woestijn

Volgens David Richards moet de Hunter de 'Ferrari van de woestijn' gaan worden: "Niemand heeft ooit een auto als dit gebouwd. Stel je een straatauto voor die met 160 kilometer per uur over zandduinen kan, en dat 500 kilometer lang volhoudt omdat de brandstoftank zo groot is. Het wordt zeer opwindend." De Prodrive Hunter moet minimaal £1 miljoen op gaan brengen, omgerekend bijna €1.2 miljoen. Hoeveel Hunters er precies gebouwd gaan worden is niet bekend.

Autosport
  • Prodrive