Jaguar bouwt F-Type om tot legendarische rally-auto

Wat doe je als je een zeventigjarige historie in sportauto's hebt, en toevallig een speciaal model op de markt hebt gebracht om dit te promoten. Juist, dan bouw je een rally-auto zonder dak om dit allemaal nog een keer te promoten.

Sinds 1948 doet het Engelse Jaguar dingen met sportauto's. Omdat het dit jaar precies op zeventig jaar historie uitkomt, bracht het merk daarom eerder de speciale 'Chequered Flag'-editie van de F-Type uit. Deze fungeert nu als inspiratie om het rally-verleden van het merk te eren. 

Het begon allemaal in 1948. Toen kwam Jaguar met de XK 120. Een kek sportautootje dat tot meer in staat was dan het merk aanvankelijk dacht. De XK 120 'NUB 120' deed vooral in begin 1950 goede zaken in verschillende rally's. De auto reed drie keer achter elkaar met Ian Appleyard achter het stuur naar de winst tijdens Alpine Rally's. Dit gebeurde zonder dat er een enkele penaltypunt verzameld werd. Een perfecte reden om de XK 120 nog een 'na te bouwen' in moderne vorm.

Het resultaat van deze twee inspiratiebronnen is de speciale dakloze rally-F-Type die we hier zien (Jaguar bouwde er twee van) De fabrikant koos hierbij voor het instapmodel (met vierpitter) omdat deze de perfecte gewichtsverdeling voor een rallywagen heeft en verbouwde hem vervolgens volledig om om aan alle FIA-specificaties te kunnen voldoen. Dat wil zeggen dat zo'n beetje de hele auto van onnodig plastic en bijna het hele interieur is gestript. Daarnaast is de hele ophanging vervangen voor een instelbare variant en zijn de remmen aanzienlijk verbeterd. Ook heeft de auto een custom rolkooi gekregen. En de keuze voor een cabrio? Dat was de XK 120 ook.

Overigens heeft Jag geen plannen om de twee auto's in te zetten voor echte rally's. Het gaat hier alleen om te laten zien wat het merk nog kan als het aankomt op dit gebied. Actie zullen ze niet meer zien, de Engelse autobouwer heeft aangegeven dat de auto's tentoongesteld worden op verschillende events in de toekomst.