Crikey! Grand Prix van Australië opnieuw afgelast

Voor de derde keer in twee seizoenen moeten we de race Down Under gaan afschrijven. Ondanks de tegenslag is de Formule 1 ervan overtuigd dat er toch 23 races verreden zullen worden in 2021.

Crikey! Grand Prix van Australië opnieuw afgelast

Wederom is er teleurstelling voor de Australische Formule 1-fans. Het recent herziene circuit van Albert Park zal opnieuw niet figureren op de kalender van 2021. De Grand Prix had al op 21 maart moeten plaatsvinden, maar werd toen uitgesteld naar 19-21 november.

Imola mocht het circuit gaan vervangen op 18 april, terwijl de nieuwe seizoensopener naar Bahrein ging. De situatie in Australië met betrekking tot COVID-gerelateerde reisrestricties en quarantaineregels is echter niet veranderd. In een zeer kort statement meldt de Formule 1 dat de race dit jaar niet plaats kan vinden.

Opties

Binnen de drie zeer korte alineas probeert de F1 alsnog hoop te bieden: "We zullen door de details van andere opties werken in de komende weken en verder updates geven zodra die discussies zijn afgerond."

Erg concreet klinkt dat natuurlijk nog niet. De vraag is dus naar welke opties gehint wordt. Europese banen zoals de Nürburgring, Magny Cours, Jerez, Hockenheim en Mugello zouden een alternatief kunnen bieden, maar logistiek komt een terugkeer naar het continent zo laat in het seizoen niet uit. Volgens de geplande kalender is het F1-circus vanaf de alsnog teruggekeerde Grand Prix van Turkije telkens aan de andere kant van de wereld.

Midden-Oosten

De Grand Prix van Australië was gepland tussen Brazilië en Saoedi Arabië. Aangezien er in Zuid-Amerika verder geen geschikte circuits zijn is een extra datum in het Midden-Oosten logischer. Een race op de 'semi-oval' van Bahrein zou bijvoorbeeld een uitkomst kunnen bieden.

Daarnaast zijn er nog drie circuits de de benodigde FIA Grade 1-certificatie hebben: Dubai Autodrome, Kuwait Motor Town en Losail International Circuit in Qatar. Stuk voor stuk zijn het door Hermann Tilke-getekende circuits midden in de woestijn in landen grenzend aan Saoedi Arabië. Kuwait Motor Town is zelfs nog maar iets meer dan een jaar oud.

Dubai Autodrome lijkt van de drie nieuwelingen voorlopig echter de beste optie: het circuit bestaat sinds 2004 en heeft de meeste ervaring met internationale competities (ETCC, FIA GT, A1 Grand Prix, GP2 Asia, Formula Renault V6 Eurocup).

Wordt vervolgd

Terwijl de FIA en de Formule 1 druk bezig zijn met een vervanger voor Melbourne kijken wij al met een schuin oog naar de geplande Grand Prix van Brazilië en Japan. In beide landen is de situatie rond het virus penibel. We hebben zo'n donkerbruin vermoeden dat de gedroomde kalender van 23 races alsnog geen realiteit zal worden.

Formule 1
  • Mercedes Petronas F1, Red Bull Content Pool, Dubai Autodrome