Yes! Formule 1 trapt oersaai Sochi van de kalender

Na zeven jaar total verveling kiest de sport eindelijk eieren voor zijn geld: vanaf 2023 zal het geestdodende Sochi Autodrom van de kalender gaan verdwijnen. Het splinternieuwe Igora Drive Circuit bij Sint Petersburg gaat het stokje overnemen.

Yes! Formule 1 trapt oersaai Sochi van de kalender

Er zijn maar weinig circuits die zo slecht bij de fans liggen als het Sochi Autodrom. Op het voormalig Olympisch Park werd in 2013 een verschrikkelijk ongeïnspireerd, voorspelbaar, vlak, lelijk en zelfs gevaarlijk circuit neergezet. Het uiterlijk vertaalde zich letterlijk naar de kwaliteit van de races. Sinds de eerste Grand Prix van Rusland in 2014 heeft de baan geen enkel klassieker weten te produceren. Sterker nog: letterlijk elke race is gewonnen door een Mercedes.

Igora Drive

De FIA en de Formule 1 lijkt zich nu eindelijk te realiseren dat het zo niet verder kan. Na het aanpassen van twee andere gaapsessies op de kalender (Albert Park en Yas Marina) is Sochi aan de beurt. Er valt echter niet zoveel te wijzigen, dus het circuit word simpelweg geschrapt. Dat betekent echter niet dat er geen races meer zullen zijn in het rijk der Putin. Vanaf 2023 zal het F1-circuit neerstrijken op het splinternieuwe Autodrom Igora Drive, zo'n 54 kilometer van Sint Petersburg.

Tilke-syndromen

Het complex werd geopend in 2019 en biedt onder andere plaats aan oval racing, rallycross, motorcross en karting. Kort na de opening tekende de organisatie en contract met de DTM tot 2022, maar door de coronacrisis kwam daar helaas niets van terecht.

Het hoofdcircuit is iets meer dan vier kilometer lang en is uiteraard van de hand van F1-architect Hermann Tilke. Dat is natuurlijk dezelfde man die het dramatische Sochi gepend heeft, maar voor Igora was hij niet gebonden aan de saaie locatie van een voormalig Olympisch park. Er was zelfs ruimte voor zeventien meter in hoogteverschil. Dat getalletje op zichzelf maakt het circuit al beter dan Sochi.

Bovendien lijkt het circuit niet te lijden onder de standaard Tilke-syndromen die moderne circuits zo verschrikkelijk maken. We zien geen overbodige kronkels, onnodig hoekige bochten en veel te korte remzones. Misschien is Hermann tot inkeer gekomen. Over het algemeen geeft Igora Drive de indruk van een vloeiend, veel natuurlijker circuit. Of er ook echt spannende races uit gaan rollen valt nog te bezien.

We zijn in ieder geval blij dat Sochi bij het grofvuil is gezet , maar tegelijkertijd moeten we dus nog twee races doorstaan. Het kan niet snel genoeg 2023 zijn.

Formule 1
  • Mercedes Petronas F1