FIA onderzoekt 18 inch banden na F2 crash Sochi

De Fia gaat onderzoeken of de harde crash van Luca Ghiotto en Jack Aitken tijdens de sprint race op Sochi mogelijk veroorzaakt werd door een ontwerpfout in de nieuwe 18-inch banden. Ze zouden te makkelijk van de velg schuiven.

FIA onderzoekt 18 inch banden na F2 crash Sochi

Het was even schrikken tijdens de Formule 2 sprint race op Sochi. Een lichte touche op ronde 7 tussen Campos Racing rijder Jack Aitken en Hitech-coureur Luca Ghiotto in bocht drie eindigde in een zware crash voor beide mannen.

De Tec-Pro barrier werd compleet vernield door de impact en de auto van Ghiotto vatte zelfs vlam, waardoor de race afgebroken werd. De aanleiding van de crash wordt door de FIA onderzocht, waarbij vooral gekeken gaat worden naar de banden, zo meldt grandprix.com.

18 inch

Dit seizoen is de F2 overgestapt van de ook in de Formule 1 gebruikelijke 13 inch wielen naar 18 inch exemplaren. Tijdens een test in Monaco in 2015 merkte Martin Brundle al op dat de hogere wielen het gezichtsveld beperkten in krappe bochten in de toenmalige GP2-wagens, maar de Ghiotto/Aitken crash lijkt een groter probleem aan te wijzen.

Jack Aitken

Jack Aitken zei na de race dat de crash veroorzaak was door licht contact tussen de beide auto's, waarbij de rechterachterband van zijn Dallara vrijwel meteen van de velg werd gedrukt. Hierdoor verloor de Brit de controle en tikte hij de wagen van Ghiotto opnieuw aan. Die tweede tik rukte ook de rechtervoorband van de velg.

De eenvoud waarmee de banden van de velg werden gescheurd is voor de FIA reden om te onderzoeken of er een fundamentele fout ligt in het nieuwe ontwerp. Het onderzoek is cruciaal omdat de Formule 1 origineel op het punt stond om een soortgelijke band te introduceren voor 2021. Dankzij de corona-perikelen is dit echter een jaar uitgesteld.

Lage wang

De reden dat de 18 inch banden zo makkelijk van de velg getrokken worden zou kunnen liggen aan de veel lagere wang in vergelijking met de 13 inch exemplaren. Deze missen waarschijnlijk de elasticiteit van het oude model en zijn daarom mogelijk veel gevoeliger voor contact. Het FIA-onderzoek moet uitwijzen of dit inderdaad het geval is.

Bekijk de crash hier:

Nieuws
  • FIA Formula Two
  • FIA Formula Two