Verstappen snelste in VT1, Verschoor pakt pole in F2

De Nederlanders hadden een goede dag in Baku. Max Verstappen was de snelste in de eerste vrije training en Richard Verschoor pakte pole in de Formule 2.

Max Verstappen en Richard Verschoor

De vrijdag in Baku was een goede aangelegenheid voor twee van de Nederlandse coureurs. Max Verstappen gaat het weekend in met de wetenschap dat Baku de Red Bull niet geweldig goed ligt. De verwachting is zelfs dat hij niet in de running zal zijn voor een podium, tegenover de McLarens en Ferrari’s die er een stuk beter voor staan op dit circuit. Desondanks zette hij in de eerste vrije training wel de snelste tijd. Hij was uiteindelijk drie tienden sneller dan Lewis Hamilton, die bijna dezelfde tijd zette als de andere Red Bull van Sergio Perez.

De sessie werd ontsierd door verschillende periodes van een rode vlag. De eerste kwam dankzij Charles Leclerc, die de muur raakte maar wel door kon rijden. De tweede rode vlag kwam opnieuw door Leclerc, maar dit keer was het einde verhaal. Niet veel later zorgde Franco Colapinto voor de derde rode vlag. Zijn schade was ook te groot om nog door te gaan.

De tweede vrije training was iets minder spectaculair voor Verstappen, die de sessie op de zesde plek afsloot. Perez behaalde dit keer de tweede plek.

We willen daarbij even benadrukken dat de tijden in de trainingen meestal niet zoveel zeggen. Afgelopen raceweekend in Monza waren het Verstappen en Lewis Hamilton die in de trainingen de snelste tijden neerzetten, maar in de kwalificatie en de race speelden zij allebei geen rol van belang.

Nederlandse sandwich in F2

In de Formule 2 was het ook een Nederlander die bovenaan het lijstje stond. Richard Verschoor heeft een redelijk oké seizoen en mag daar nu een pole position in Baku aan toevoegen. De kwalificatie was in feite een one-lap-shoot-out geworden nadat de twee Campos-auto’s van Pepe Marti en titelkandidaat Isack Hadjar allebei in de muur belandden. Het leek er even op dat Andrea Kimi Antonelli pole position zou veroveren, maar Verschoor zette toch nog even een snellere tijd neer.

Zijn landgenoot Niels Koolen kon dat zeer zeker niet zeggen. Koolen is bezig aan zijn tweede invalbeurt in de Formule 2 na het vertrek van Taylor Barnard naar de Formule E. Koolen komt normaal gesproken uit in IndyNXT, het equivalent van de Formule 2 voor IndyCar. Bij de aankondiging van Koolen waarschuwden we al dat men niet te veel moest verwachten van hem, aangezien hij in zijn volledige race-carrière slechts eenmaal in de top tien van een race was geëindigd.

In Baku maakte Koolen dat gebrek aan verwachtingen waar: zijn snelste ronde was 4.4 seconden langzamer dan de eerstvolgende coureur. Dat betekent dat Koolen als laatste aan de race begint en dus niet eens sneller was dan de uitgevallen Campos-coureurs. In Monza eindigde Koolen als laatste en een-na-laatste in de twee races. Het is nog maar de vraag of hij na Baku nog wordt opgeroepen als invaller.