GPAC: 'TT Circuit Assen moet GP Australië vervangen'

Actiegroep Grand Prix Assen Club gooit de knuppel weer in het hoenderhok: het iconische motorcircuit moet volgens hen dit seizoen nog gewoon een tweede Grand Prix in Nederland gaan organiseren.

GPAC: 'TT Circuit Assen moet GP Australië vervangen'

Het moddergevecht om de Grand Prix van Nederland twee jaar geleden heeft weer een staartje gekregen. In 2019 vlogen de mensen achter het circuit van Zandvoort en het TT Circuit Assen elkaar in de haren over het organiseren van de eerste Grand Prix van Nederland sinds 1985.

Uiteindelijk won het glooiende circuit in de duinen de goedkeuring van de FIA en de Formule 1, die de historische baan graag weer op de kalender zagen. Uiteraard waren de locatie vlak bij Amsterdam en aan zee ook belangrijke factoren. Van veel glamour kunnen we de 'betere locatie' van Assen helaas niet betichten.

Corona-vervanger

Nadat het contract toegekend werd deelde Assen nog een paar plaagstootjes uit, maar uiteindelijk werd het stil. Gisteren werd die stilte echter doorbroken door de Grand Prix Assen Club.

In de nasleep van een tweede ronde van door coronamaatregelen geschrapte races probeert de actiegroep alsnog op de kalender te komen. En dan niet in over een paar jaar, maar nog dit seizoen.

Corona-vervanger

De nieuwe actie komt als gevolg van de opnieuw afgelaste Grand Prix van Australië. De race had in november plaats moeten vinden en zal waarschijnlijk vervangen worden door een extra toer op Silverstone. Met het Britse weer in het najaar in het vooruitzicht vindt de GPAC dat de F1 net zo goed in Assen kan rijden:

"Als het eind november dan toch een natte en koude race gaat worden. Dan zou het fantastisch zijn als Max Verstappen juist tijdens een tweede Dutch Grand Prix in Assen voor het eerst wereldkampioen gaat worden"

Grand Prix van Assen

Een tweede Grand Prix van Nederland kan natuurlijk niet, dus de race zou een andere naam mee moeten krijgen, net zoals de dubbele races op de Red Bull Ring en Silverstone. 'Grand Prix van Assen' lijkt de beste optie te zijn. De race vernoemen naar de regio zal voor de Engelsen waarschijnlijk tongbrekers opleveren.

Blind optimisme

De GPAC heeft ondanks alle bombarie niets te maken met de uitspraken van het daadwerkelijke management van het TT Circuit.

Woordvoerder Joost van Keulen legde aan RTV Drenthe uit dat dit alsnog helemaal niets uitmaakt: Dat staat los van elkaar. Maar toch geloven wij dat het kan. Waar een wil is, is een weg. Als het management van de Formule 1 (FOM) met een serieuze vraag naar Assen komt, zou het toch moeten kunnen".

Grade One

Voorzitter Arjan Bos is stellig: "Nee, we hebben ons niet gemeld [bij de F1] en er speelt niks." Dat is natuurlijk geen verrassing, aangezien het circuit niet eens de benodigde FIA Grade One-status heeft. Er zou een grondige verbouwing nodig zijn om het circuit naar dat niveau te brengen.

Coronasteun

Voor die verbouwing is niet alleen te weinig tijd, maar ook te weinig geld. Door de aanhoudende COVID-perikelen staat het circuit er financieel slecht voor. Vorig jaar sloot Assen af met een verlies van maar liefst drie miljoen euro.

In 2021 gaat het niet veel beter: de legendarische MotoGP-race mocht slechts 20.000 man op de tribunes toestaan. Dat steek schril af tegen de 165.000 in 2019. Volgens RTV Drenthe is er inmiddels officieel steun aangevraagd bij het Ministerie van Economische Zaken.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool