Niki Lauda nog steeds regerend F1-winnaar Zandvoort

Als coureur heb je altijd circuits die je beter liggen dan andere. Zandvoort was voor Niki Lauda zo'n circuit: de Oostenrijker boekte er niet alleen zijn laatste overwinning, hij presteerde sowieso altijd goed op het circuit in de duinen. Vandaag is het een jaar geleden dat de Oostenrijker overleed.

Niki Lauda

Vandaag een jaar geleden bereikte ons het droevige nieuws dat Niki Lauda op 70-jarige leeftijd was overleden. De Oostenrijker - bekend onder racefans, maar dankzij een après-skiliedje ook onder (jonge) mensen die niets met racen hebben - staat nóg een jaartje in de boeken als de regerend winnaar van de GP van Zandvoort. De Grand Prix van dit jaar is immers door het coronavirus niet doorgegaan.

In 1985 won Niki Lauda de race in dienst van McLaren. Hij deed dit - net als de coureurs van tegenwoordig - met een V6 turbo achter zich, hoewel dat exemplaar met 1,5 liter volume 100 cc kleiner was dan de huidige motoren, en hybridesystemen uiteraard ontbraken. Het was het laatste seizoen van de toen 36-jarige coureur, die in 1972 voor het eerst in een Formule 1-auto stapte. Zijn laatste seizoen verliep overigens niet geweldig, Lauda reed maar drie races uit in '85.

Elf keer reed Lauda een GP op Zandvoort, volgens Jan Lammers nog een circuit waar je echt ballen voor nodig hebt. Er is geen discussie over of de crack Lauda deze had, en zijn prestaties weerspiegelen dit. In een tijd waarin je als coureur regelmatig de finish niet haalde, reed Lauda zes keer naar een podium in Zandvoort, waarvan drie keer op het bovenste trapje.

Eén keer moest Lauda van deelname afzien: in 1976, toen hij in de kreukels lag na zijn gruwelcrash op de Nürburgring. Alle andere keren dat hij de race uitreed finishte hij in de top vier. Hieronder Niki Lauda's erelijst van Zandvoort.