Ford gaat nog meer oude namen recyclen voor EV's

In plaats van retro design zet Ford in op retro namen voor de elektrische toekomst. Na de Mustang, Puma en Kuga (Cougar) zullen er nog veel meer klassieke badges opgegraven worden voor nieuwe producten.

Ford gaat nog meer oude namen recyclen voor EV's

Autofabrikanten hebben het binnen de grenzen van de Europese Unie niet makkelijk. Dankzij steeds strenger wordende regelgeving op het gebied van emissies en geluid en zelfs verbodsbepalingen worden de grote namen richting de volledig elektrische toekomst gedreven.

Maar die EV-revolutie brengt naast alle technische uitdagingen een groot probleem met zich mee: eenheidsworst. Wanneer elke auto een aerodynamisch geoptimaliseerde crossover op een skateboard chassis is wordt het bijzonder moeilijk om je als merk te onderscheiden van de rest.

Retro-elektro

In tegenstelling tot het altijd vooruitstrevende Mercedes, dat de sedan volledig afzweert, kun je er als autoboer voor kiezen om een van je oude, meteen herkenbare silhouetten af te stoffen. Zelfs in het pre-EV tijdperk is retro design een populaire truc om onderscheid te creëren tussen modellen die elkaars platform en motoren delen. Kijk bijvoorbeeld naar de huidige MINI en BMW 1-serie. Elektrische techniek in een oud jasje lijkt dus de beste optie. De Renault R4 en R5 en de Honda e hebben het voorbeeld al gegeven.

'Product emotionaliseren'

Bij Ford zijn ze er echter niet van overtuigd dat een showroom vol gereanimeerde klassiekers de toekomst is. In plaats van het lijnenspel wil Ford of Europe ontwerpchef Murat Gueler de naamplaatjes afleiden van het verleden, zo stelt hij tegenover Autocar. Met deze filosofie zet Ford de lijn door die met het SUV-trio Puma, Kuga (afgeleid van de Ford en Mercury Cougar) en Mustang Mach-E heeft ingezet. Door het gebruik van nog meer herkenbare namen wil Gueler de producten van het merk 'emotionaliseren':

"Er komt een hoop spul uit China dat erg competitief is, en de Koreanen zijn al sterke concurrentie met prachtige ontwerpen en sterke techniek, dus de vraag voor fabrikanten zoals Ford is 'hoe positioneer je jezelf?'. Ik denk dat we het unieke voordeel hebben van namen uit het verleden waar we uit kunnen putten om ons product te emotionaliseren en verhalen te vertellen die geen enkel ander merk kan vertellen."

Elektrische bombardement

De angst voor het besmeuren van de reputatie van die beroemde modelnamen zijn ze bij Ford al lang voorbij. Het succes van de Mustang Mach-E heeft de formule immers bewezen, ondanks de kritiek van puristen. Voor de gemiddelde koper voegde het paardje op de dikke kont van de EV immers genoeg toe:

"Het bleek de juiste stap te zijn [met de Mustang Mach-E], omdat de Mustang-naam een waardigheid gaf aan het product die anders misschien niet bestaan had. Er is een kans met dit soort modelnamen dat om je echt van anderen te onderscheiden, als je het goed uitvoert. Het is een manier voor Ford om zichzelf te onderscheiden in het komende bombardement van elektrische auto's."

Ford-Volkswagen Capri

Specifieke namen noemde Gueler uiteraard niet, maar met de trend die door de bovengenoemde modellen gezet is kunnen we wel een gokje wagen. Stuk voor stuk zijn het SUV's die de naam van een sportieve coupe geleend hebben. De aankomende elektrische SUV op Volkswagen-basis zou dus zomaar volgens dezelfde filosofie aan zijn naam kunnen komen.

De meest voor de hand liggende optie is uiteraard Capri, de Europese Mustang, en de Probe. Daarnaast hebben de Cortina/Taunus, Escort, Sierra en Granada allemaal een sportief tweedeurs model in hun modelreeks gehad. We kunnen dus vooruit kijken op decennia van rituele verkrachting van legendarische modelnamen door het merk met de blauwe ovaal.

De nieuwe Capri kan zomaar een omgekatte ID4 zijn.
Nieuws
  • Ford, Mercedes-Benz, Volkswagen