Ferrari steunt EU-verbod verbrandingsmotoren

De Italianen steunen het voorstel van de Europese Commissie om de verkoop van nieuwe auto's met verbrandingsmotoren binnen de EU in 2035 aan banden te leggen. Het verbod zou 'een kans' zijn voor de traditionele supercarbouwer.

Ferrari steunt EU-verbod verbrandingsmotoren

Het valt de laatste tijd niet mee op een rasechte petrolhead te zijn. Van alle kanten krijgen we te horen hoe vies en vervelend die heerlijk klinkende explosies onder onze motorkap wel niet zijn.

Maar zelfs binnen dit klimaat mag je verwachten dat sommige puristische merken zo lang mogelijk vasthouden aan de principes en eigenschappen die ze groot gemaakt hebben, zoals bijvoorbeeld Lamborghini, Pagani en Alpina.

Alpina heeft helemaal geen behoefte aan EV's.

V12

Normaal gesproken rekenen we Ferrari ook tot dat rijtje. Als voorvechters van de natuurlijk ademende V12 leken de Italianen aan onze kant te staan, ook al begonnen de eerste scheurtjes te ontstaan in de vorm van een aankomende hybride SUV.

Daar valt nog mee te leven: auto's als de Porsche Cayenne en Lamborghini Urus zorgen er immers voor dat de echt spannende modellen in leven kunnen blijven. De Ferrari Purosangue gaat de V12-modellen echter niet redden. Althans, niet binnen de grenzen van de Europese Unie.

2035

Bij de Europese Commissie ligt namelijk een voorstel klaar om tegen 2035 een CO2-reductie van 55% te realiseren. De methode? Simpel: binnen de EU wordt een algemeen verbod op de verkoop van nieuwe auto's met verbrandingsmotoren ingesteld.

Normaal gesproken verwachtten we een schuimbekkend protest van Ferrari, zoals het merk in 1986 onder leiding van Enzo deed toen de F1 de V12 probeerde uit te sluiten bij het maken van een nieuw reglement. Enzo werd destijds zo kwaad dat hij pardoes een IndyCar bouwde. In plaats van te protesteren stemt Ferrari niet alleen toe, maar spreekt het zelfs expliciete steun uit voor het voorstel.

Wij verwelkomen de regel

Tijdens een conferentie in Milaan liet Agnelli-erfgenaam en waarnemend CEO John Elkann optekenen uit te kijken naar de realisatie van het wetsvoorstel: "Wij verwelkomen de nieuwe regel. De kansen die elektrificatie, electronica en andere technologieën die beschikbaar worden ons geven zullen het voor ons mogelijk maken om nog mee aparte en unieke producten te maken."

Elkann zal die plannen zelf niet direct waar gaan maken. Op 1 september wordt zijn stoeltje overgenomen door industrialist Benedetto Vigna. John blijft echter op de achtergrond de touwtjes in handen houden als voorzitter. Onder Vigna's leiding zal in 2025 de eerste volledig elektrische Ferrari verschijnen, uiteraard op basis van de Purosangue. Tot die tijd moeten Ferrari's elektro-fetisjisten zich behelpen met de nieuw 296 GTB met hybride V6.

Nieuws
  • Ferrari