Ferrari en Red Bull: 'Laat schuldige teams de schade van crashes betalen' 

Mattia Binotto en Christina Horner vinden dat het onder de huidige budget cap zou niet eerlijk is dat de fout van een ander een gat in het budget oplevert. Beide mannen roepen de FIA op om de rekening van vernielde auto's in het vervolg bij het team van de schuldige coureur te leggen.

Ferrari en Red Bull: 'Laat schuldige teams de schade van crashes betalen' 

Het drama in de eerste bocht op de Hungaroring heeft wederom de tongen losgemaakt over de enorme schade die door een losgeslagen rivaal veroorzaakt kan worden. Een grove remfout van Valtteri Bottas zorgde ervoor de McLaren van Lando Norris tegen de Red Bull van Max Verstappen geramd werd, terwijl de Mercedes driewieler korte metten maakte met de auto van Sergio Perez.

Tegelijkertijd maakte Lance Stroll een overhaaste stuurbeweging naar de binnenkant, waardoor hij over het natte gras een hardhandig bezoekje bracht aan de Ferrari van Charles Leclerc. De Monegask duwde op zijn beurt Daniel Ricciardo in de rondte. Uiteindelijk waren er na één bocht al vijf auto's uitgeschakeld.

Flinke prijs

De RB16B van Sergio Perez kwam stil te staan met koelingsproblemen door een enorm gat in de sidepod en een kapotte radiateur, waardoor de Honda V6 naar alle waarschijnlijkheid vervangen zal moeten worden. Het is voor Red Bull al de tweede keer dit seizoen dat een auto van het team door de fout van een ander in de vernieling gereden is.

De reparaties aan de auto van Max Verstappen na de crash op Silverstone kostten al $1,8 miljoen dollar. Op het 2020-budget van $400 miljoen maakte dat weinig indruk, maar dit seizoen is de limiet $145 miljoen. Red Bull heeft al mensen moeten ontslaan om onder dat bedrag te komen.

Teambaas Christian Horner vraagt zich wederom hardop af waar dat geld vandaan moet komen. Hij wil graag met de FIA om tafel om een andere regeling te treffen:

"Het is keihard onder de cost cap. Ik denk dat het bevestigt dat als je een incident meemaakt dat niet jouw schuld is, dat je daar een flinke prijs voor betaalt en dat het iets is dat niet binnen het budget valt. Het is iets waar de FIA in meer detail naar zal moeten gaan kijken. Reserveonderdelen en motoren vallen allemaal onder het beperkt budget, wat ons zorgen baart. Ik denk dat we hier opnieuw met de FIA naar moeten kijken omdat alle teams hieronder kunnen lijden, niet alleen Red Bull."

Verantwoordelijke coureurs

Horner kan rekenen op de steun van Ferrari-opperhoofd Mattia Binotto. De Italiaan lijkt flink gepikeerd door de rampartij met Lance Stroll en is wat duidelijker in zijn bewoordingen. said Binotto. Hij ziet graag dat coureurs die dat soort grove fouten maken verantwoordelijk gehouden worden voor de veroorzaakte schade:

"Natuurlijk, als je er zelf niets aan kunt doen, dan valt zulke schade binnen de budget cap extra zwaar. Moeten we dan uitzonderingen gaan maken [voor reparaties]? Ik weet niet zeker of dat de oplossing is. Ik denk dat dat moeilijk is om te handhaven. Maar ik denk dat we het moeten overwegen het team van een schuldige coureur in ieder geval de schade en reparaties te laten vergoeden van het andere team. Dat zal de coureurs verantwoordelijker maken. Ik denk dat het zin heeft om in de nabije toekomst discussies te voeren met de andere teambazen, FIA en F1."

Of Horner en Binotto de plannen al met elkaar en de andere teams besproken hebben is niet duidelijk. Ze hebben in ieder geval nog een maand tot de volgende race om alles samen te bekokstoven.

Formule 1
  • Formula 1, Red Bull Content Pool, Scuderia Ferrari