Helmut Marko: 'Motor Verstappen hoeft niet gewisseld te worden' 

Red Bull lijkt toch wat geluk gehad te hebben bij de crash van Max Verstappen twee weken geleden. Volgens Helmut Marko was de Honda Power Unit alsnog te redden.

Helmut Marko: 'Motor Verstappen hoeft niet gewisseld te worden' 

De veelbesproken aanvaring tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton leverde voor Red Bull een enorme rekening op. Gelukkig was Verstappen op wat beurse plekken na ongedeerd, maar zijn auto leek volledig afgeschreven. In totaal ging er uiteindelijk anderhalf miljoen euro verloren bij het incident, maar de grootste zorgen draaiden om de Honda V6 in de staart van de vernielde RB16B.

Gridstraf

Dit seizoen mogen de teams slechts drie motoren inzetten voor alle 23 geplande races. Red Bull deed daarom pas na zeven races de eerste motorwissel. De Power Unit die op Silverstone de klapper maakte was slechts drie races oud. Als de V6 verloren was gegaan had dit het schema van het team volledig in de war gegooid. Een vierde motor inzetten - met een gridstraf tot gevolg - zou dan onvermijdelijk zijn.

Motor kan nog mee

Tegenover RTL neemt rijdersmanager Helmut Marko de twijfel echter weg. De Honda RA621-H kan volgens hem (onder voorbehoud) nog een paar races mee. Op de Hungaroring moet echter gaan blijken of de reparaties echt geslaagd zijn. Marko is voorlopig in ieder geval opgelucht:

"De motor kan godzijdank weer ingezet worden. Als er geen verdere moeilijkheden of technische problemen optreden, komen we met de drie toegestane motoren tot aan het einde van het seizoen, zodat er geen straffen voor Max aankomen."

Op andere gebieden besparen

Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn bij Red Bull. De gridstraffen zijn dan wel vermeden, maar het gapende gat in het budget blijft. Marko zegt dat het team op andere zaken zal moeten beknibbelen om binnen de budget cap hun werk te kunnen blijven doen:

"We hebben natuurlijk een budget voor schade uit ongevallen samengesteld, maar dat bereken je aan de hand van de crashes die je het verleden jaar het meegemaakt. Zo'n zware crash [als op Silverstone] hebben we nog nooit moeten verduren. Dat betekent voor ons dat we moeten omschakelen. We willen geen beperkingen voor 2021, maar we moeten op ander gebieden geld gaan besparen. Dat doen de financiële en technische experts op dit moment. Zij zorgen ervoor dat we het zo opzetten dat er geen verlies aan snelheid voor Max ontstaat."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Formula 1