Zak Brown: 'Terugkeer ouderwets luide F1-motoren kan prima'

De McLaren-chef ziet geen problemen met het voorstel van Christian Horner om het ouderwetse geluid terug te laten keren in de Formule 1. Toto Wolff's zorgen over duurzaamheid deelt de Amerikaan niet.

Zak Brown: 'Terugkeer ouderwets luide F1-motoren kan prima'

In een tijdperk vol van toverspreuken over elektrificatie en duurzaamheid staat de Formule 1 voor een lastige keuze. Enerzijds wil de FIA een eco-vriendelijke, technisch vooruitstrevende houding aannemen, maar aan de andere kant moet het spektakel en de beperkte budgetten van de teams niet aangetast worden.

Spagaat

Die spagaat wordt mooi uitgebeeld door de meningen van Red Bull's Christian Horner en Toto Wolff van Mercedes. Waar Horner pleit voor meer geluid en meer spektakel, zet Wolff juist in voor meer innovatie en elektrificatie.

Bij Red Bull hebben ze geen zin in doodsaaie rijdende laboratoriums, maar Mercedes wil de lijn die ze met hun straatauto's ingezet hebben doortrekken naar de Formule 1. Toto Wolff vreesde zelfs voor het wegvallen van grote sponsors als de sport zich niet voldoende als duurzaam zou profileren.

Duurzaamheid

Kijkende naar beide kanten van het verhaal nam McLaren CEO Zak Brown een verrassende positie in. Ondanks de status van zijn team als Mercedes-klant is Brown het niet eens met de lezing van Wolff. Voordat hij bij McLaren de teugels overnam was Brown jarenlang actief in de wereld van de sportmarketing, in het bijzonder in de Formule 1. Zak weet dus als geen ander waar sponsors waarde aan hechten.

De mate van innovatie en duurzaamheid speelt volgens hem een minder grote rol dan Toto ons wil doen geloven: "Het belangrijkste is dat de Formule 1 duurzaam is. Je kunt daar op een aantal verschillende manieren komen en ik denk niet dat de sponsors - zo lang de F1 duurzaam is - zich zorgen maken over de precieze manier waarop je dat bereikt. Dat kan een verbrandingsmotor zijn met duurzame brandstoffen, elektrisch of hybride, het meest belangrijke is dat de Formule 1 vooraanstaande technologie gebruikt en zich inzet voor duurzaamheid."

Luide motoren op e-fuels moeten geen probleem zijn volgens Brown.

Fabrikanten-bril

Zak wijt Wolff's onzekere uitspraken vooral aan zijn positie binnen een team gelinkt aan een grote autofabrikant. Mercedes kampt als regulier automerk met veel strengere wettelijke eisen en compleet andere verwachtingen van de klanten. De noodzaak om het F1-team te linken met het beleid voor de autodivisie vertroebelt Wolff's blik volgens Brown:

"Ik denk dat wat je daar hoorde meer het uitzichtpunt van een fabrikant was die het element van duurzaamheid gelijk wil schakelen met hun marketingstrategie."

Het maakt niets uit

De claims van Toto Wolff dat de fans innovatie en duurzaamheid boven alles stellen stroken volgens Brown niet helemaal met de waarheid. Volgens hem kan de Formule 1 prima afwijken van de autoindustrie met de volgende motorformule. De fans en sponsors zullen er gewoon in meegaan.

"Dus denk ik dat fans en sponsors zich van de Formule 1 af zouden keren als de sport duurzaamheid zou willen bereiken in een technische richting die anders is dan die van de autoindustrie? Ik denk dat de fans en de sponsors er helemaal niets om zouden geven."

Zak Brown zit dus duidelijk in het Horner-kamp. Kom maar op met die V10!

Formule 1
  • McLaren, Formula 1
  • JUAN PALOS