Charles Leclerc 'Sprint-Qualifying moet startvolgorde GP niet bepalen'

De Monegask zit het sprint-weekend graag blijven, maar heeft wel wat suggesties.

Charles Leclerc 'Sprint-Qualifying moet startvolgorde GP niet bepalen'

Twee weken geleden testte de Formule 1 voor het eerst sinds 2016 en nieuw format voor het Grand Prix weekend. Door de kwalificatie voor de Grand Prix van Groot Brittannië te verplaatsen naar de vrijdagavond en een 100 kilometer sprint race op de zaterdag te organiseren moest de actie beter over het weekend verdeeld worden. Het experiment verliep zonder grote problemen, maar de organisatie gaf meteen aan dat suggesties voor verbeteringen welkom waren.

Saaie vrijdag

De eerste die een balletje opgooit heet Charles Leclerc. De Monegask wist in de sprint race geen plekken goed te maken, maar is toch enthousiast over het gewijzigde weekend. Vooral de kwalificatie op de vrijdag maakt veel goed volgens Charles:

"Ik genoot er echt van. De vrijdag is normaal zo saai. Eerlijk gezegd wil ik in de auto altijd dat de vrijdag gewoon over is. Nu hebben we eindelijk een vrijdag waarbij we in FP1 er meteen vol voor moeten gaan, we hebben de kwalificatie meteen erna. Daar genoot ik een stuk meer van. Dan de Sprint-Qualifying, dat maakt het spannend, en dan op zondag een geweldige race."

Kwalificatie voor beide races

Leclerc is minder te spreken over de beslissing om de sprint race te gebruiken om de grid voor de Grand Prix te bepalen. De traditionele pole position werd daarnaast uitgereikt aan de winnaar van de sprint. Charles ziet liever dat de kwalificatie op de vrijdag gebruikt wordt als uitgangspunt voor beide races:

"Als ik mijn persoonlijke mening geef dan denk ik dat de kwalificatie misschien de start van de race zou moeten zijn. Het format moet misschien een beetje aangepast worden maar over het algemeen denk ik dat [de sprint race] een goede toevoeging is. Zaterdag een race doen kan wel, maar hou dan de grid uit de kwalificatie aan."

Formule 1
  • Ferrari, Red Bull Content Pool