Max Verstappen: 'Alweer eraf gereden door een Mercedes!'

De Nederlander kan het bijna niet geloven: twee races op rijd is hij door een losgeslagen Schwarzpfeil van de overwinning afgehouden. De botsing met Valtteri Bottas maakte zijn auto bijna onbestuurbaar.

Max Verstappen: 'Alweer eraf gereden door een Mercedes!'

Het geluk staat de laatste twee races niet aan de zijde van Red Bull Racing en Max Verstappen. Na de controversiële botsing tussen Verstappen en Hamilton op Silverstone werd de Nederlander opnieuw geraakt door een Mercedes tijdens de eerste ronde van de Grand Prix van Hongarije. In dit geval was het de wagen van een bijzonder amateuristisch rijdende Valtteri Bottas.

De Fin verknalde zijn start op de natte Hungaroring en was vervolgens veel te gretig bij het aanremmen. Met blokkerende voorwielen knalde Wingman in de staart van Lando Norris, waarmee een kettingreactie op gang kwam. De McLaren schoof door tegen de rechterflank van de wagen van Verstappen, terwijl Bottas op drie wielen Sergio Perez torpedeerde. De schade was enorm.

P10

Checo was vrijwel meteen uitgeschakeld door een enorm gat in zijn rechter sidepod, waardoor de koeling van de Honda V6 in gevaar kwam. Verstappen kon in de rode vlag periode die volgde zijn auto nog laten repareren, maar veel meer dan noodoplossingen konden de monteurs van Red Bull niet toepassen. Vanwege de schade aan het aerodynamisch pakket was een tiende plek het best mogelijk resultaat.

Alweer een Mercedes

Tegenover Sky uitte Verstappen zijn teleurstelling en verontwaardiging over het incident: "Alweer eraf gereden door een Mercedes, dat is niet wat je wil. Vanaf dat punt miste ik de complete flank van mijn auto, de bargeboard en de vloer waren ook beschadigd. [De auto] was eigenlijk bijna onmogelijk om mee te rijden. Ik probeerde alsnog het beste ervan te maken en scoorde één punt. Dus dat is nog iets. Maar natuurlijk is het niet wat je wil."

Vreemde momenten

Na de tweede keer op rij dat Red Bull met zo goed als geen punten naar huis gaat is Verstappen teleurgesteld, maar niet verslagen. De vreemde momenten en incidenten die hem dit seizoen punten hebben gekost kan hij gelukkig relativeren:

"Het is het ene na het andere vreemde moment dat ons op het moment veel punten kost. Het is gewoon teleurstellend. Mar ik weet dat wanneer we gaan na de zomerstop, dat ik er weer zal zijn. Ik zal mijn best doen en natuurlijk hoop ik dat mijn auto competitief zal zijn. Maar dat zullen we zien. [Mercedes] is natuurlijk erg snel, [maar] we zullen nooit opgeven. We moeten op onszelf richten, blijven pushen en dan zullen we zien waar we terecht komen.

Bottas op de strafbank

Van Valtteri Bottas heeft Verstappen bij de volgende race op Spa Francorchamps in ieder geval weinig last. De Fin heeft voor zijn stunt in bocht een een gridstraf van vijf plekken gekregen voor de volgende race. Conculega Lance Stroll zit in hetzelfde schuitje na zijn aanslag op Charles Leclerc en Daniel Ricciardo in dezelfde bocht.

Het is de tweede keer dat Bottas met veel geweld een peperdure Mercedes W12 afschrijft. Valtteri geeft daarmee in het tijdperk van de budget cap geen geweldig visitekaartje af aan het team. De strijd om het tweede stoeltje bij Mercedes voor 2022 lijkt daarmee voorlopig licht in het voordeel van George Russell te zijn.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Formula 1