Opvolger Lamborghini Aventador krijgt volledig nieuwe V12

Ondanks de push voor elektrisch hebben de Italianen toch geïnvesteerd in een splinternieuwe twaalfcilinder. Het nieuwe blok zal het zonder turbo's, maar met elektrische asistentie moeten doen.

Opvolger Lamborghini Aventador krijgt volledig nieuwe V12

Met veel bombarie kondigde Lamborghini vorig week de Aventador Ultimae 780-4 aan, de laatste Lamborghini met een pure V12-aandrijflijn. Als onderdeel van de VAG Group is de supercarbouwer immers op weg naar een volledig elektrische toekomst. Voor een twaalfcilinder van maar liefst 6,5 liter inhoud is in die plannen geen plek.

Andere koers

Toch vaart Lamborghini een andere koers dan het moederbedrijf. Bij Volkswagen en Audi wordt al niet meer geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe verbrandingsmotoren. Het merk met de vier ringen wil zelfs vanaf 2033 helemaal geen TFSI'ss en TDI's meer in de showroom hebben staan.

Volgens Lamborghini CEO Stephan Winkelmann zijn ze in Sant'Agata Bolognese nog niet zo ver. De opvolger van de Aventador wordt weliswaar een hybride, maar er worden geen compromissen gesloten over de verbrandingsmotor. Net zoals zijn voorgangers krijgt de nieuweling gewoon een natuurlijk ademende V12.

Compleet nieuw

De motor zal echter niets te maken hebben met de 6,5 die zijn debuut maakte in de Aventador. Specifieke details geeft Winkelmann tegenover Autoblog.com niet, maar hij hamert er wel op dat de aandrijflijn iets is dat we nog nooit in een Lamborghini hebben gezien:

"De techniek is anders, het is een compleet nieuwe motor, een compleet nieuwe aandrijflijn, een nieuwe accu, het is allemaal compleet nieuw. Er is niets overgenomen van de Sián of de Aventador."

Van de unieke hybride Sián is niets overgenomen.

Turbo's onnodig

In een zee van geblazen downsize blokjes houdt Winkelmann bovendien vast aan een natuurlijk ademende motor. Volgens de Duitser zijn turbo's niet nodig voor het nieuwe vlaggenschip. Het monteren van de slakkenhuizen zou alleen maar gewicht toevoegen en de motor onnodig veel belasten. De V12 heeft immers 'meer dan genoeg vermogen'.

Blijkbaar is het hybride element goed genoeg om voorlopig aan de strenge Europese emissie-eisen te voldoen. De opvolger van de Aventador wordt later dit jaar verwacht. Het model krijgt in ieder geval in Europa tot 2026 voordat de elektrische hamer valt.

Techniek
  • Lamborghini