Lamborghini Aventador Ultimae 780-4 is laatste hoera voor de pure V12

Lamborghini's vlaggenschip mag nog een keer opdraven voor een toegift. Een gelimiteerde run van 600 stuks moet de ongefilterde 6,5 V12 uitzwaaien.

Lamborghini Aventador Ultimae 780-4 is laatste hoera voor de pure V12

De koek is bijna op voor de Lamborghini Aventador. Na tien jaar gaat het vlaggenschip van het merk met de stier eindelijk met pensioen. Het model wordt ook meteen de laatste die puur door een V12 aangedreven zal worden. Een geëlektrificeerde opvolger staat al in de startblokken. Lamborghini geeft de Aventador een waardig afscheid door de beste elementen van alle modellen te combineren in de Ultimae.

SVJ-power, S-looks

De Ultimae combineert het vermogen van de rauwe SVJ met de subtielere lijnen en het comfort van de S, aldus Lamborghini.

De 6,5 liter V12 is voor het gemak opgestuwd naar 780 pk, tien meer dan de SVJ. Het koppel is ook aanzienlijk: 720 Nm. De prestaties zijn uiteraard indrukwekkend: 0-100 in 2,8 seconden en een topsnelheid van maar liefst 355 kilometer per uur voor de coupe.

Lamborghini speelt op safe door de auto gewoon vierwielaandrijving mee te geven. Verder is de vierwielbesturing van de Aventador S geleend en doet een actieve achterspoiler zijn best de boel in het gareel te houden.

600 stuks

Lamborghini heeft een productie van 350 coupes en 250 roadsters gepland. De klant heeft de keuze uit 18 standaard kleuren voor het interieur. Zijn die niet goed genoeg dan kan er gekozen worden uit 300 extra opties via het Lamborghini Ad Personam programma. De Ultimae onderscheidt zich verder door het two-tone kleurenschema. Uiteraard kan alles naar wens samengesteld worden.

Laatste in zijn soort

De Aventador Ultimae 780-4 brengt een einde aan bijna zestig jaar pure Lamborghini V12, maar we kunnen gelukkig nog een generatie gaan genieten van het goddelijke blok. Pas nadat de opvolger van de Aventador met pensioen gaat is Lamborghini van plan definitief over te stappen op volledig elektrische aandrijving, inclusief tweedeurs crossovers.

Nieuws
  • Lamborghini