Lamborghini Aventador SVJ (770 pk) is officieel

Op het Pebble Beach-evenement lanceert Lamborghini zijn absolute topmodel, de Aventador SVJ. Met 770 pk heeft hij Lamborghini's krachtigste V12 ooit. De SVJ wordt in een gelimiteerde oplage gebouwd en krijgt twee varianten.

We zagen hem met camouflageplakkers het record op de Nürburgring al verpulveren, nu weten we ook wat er schuil ging onder alle tape. Lamborghini heeft de Aventador Superveloce Jota uit de doeken gedaan en ons alle informatie gegeven die we maar willen hebben. Om te beginnen met de krachtbron waarmee het ronderecord op het beroemde Duitse openbare circuit verbroken werd. Dit is volgens de lui uit Sant'Agata de krachtigste V12 die ze ooit in een productieauto hebben geplaatst, ook al heeft hij evenveel peekaas als de Centenario.

De Aventador SVJ heeft het bekende 6,5 liter V12 blok dat ook in alle andere Aventadors te vinden is. Alleen produceert deze geen 700, maar 770 pk en 720 Nm. Daarmee gaat een sprint van 0 naar 100 km/u in slechts 2,8 seconden en wordt de 200 km/u aangetikt na 8,6 seconden. De topsnelheid wordt niet helemaal verklapt. Het enige dat Lamborghini hierover kwijt wil is dat het hoger ligt dan 350 km/u.

Bij het ontwerpen van de SVJ lag de nadruk niet op gewichtsbesparing, maar vooral op het verbeteren van de aerodynamica van de auto. In vergelijking met de Aventador SV heeft hij één procent minder luchtweerstand terwijl er veertig procent meer downforce op de assen drukt. Dit wordt onder andere bereikt door het opwaarderen van het ALA-systeem (Aerodinamica Lamborghini Attiva) naar ALA 2.0.

Dit systeem bestaat al sinds de komst van de Huracán Performante, maar is geoptimaliseerd voor de Aventador SVJ. Het monitort actief allerlei onderdelen van de auto en past hierop de downforce en de luchtweerstand aan met flappen die in minder dan 500 milliseconden kunnen reageren. Staan de flappen open dan is er meer neerwaartse druk voor het betere bochtenwerk, als de flappen dicht staan is het de bedoeling dat er zo hard mogelijk in een rechte lijn gereden wordt.

Het ALA 2.0-systeem werkt ook in de grote achtervleugel. Daarin zijn aan beide zijden klepjes verwerkt die los van elkaar openen en sluiten, afhankelijk van welke kant de SVJ op stuurt. Hiermee genereert de vleugel niet alleen downforce, maar verdeelt hij de druk ook over de linker- en rechterkant van de auto zodat deze minder overhelt, en dus stabieler door bocht komt. Hier komt ook de verbeterde vering in beeld. Deze presteert volgens de Italianen vijftig procent beter dan die van de SV waardoor de SVJ zich nog strakker gedraagt tijdens het zwaardere stuurwerk.

Maar daar stopt het niet, want de auto heeft nog meer 'extreme' opties. Zelfs één die gratis is: Apple CarPlay. Je verwacht het niet in de SVJ, maar hij heeft ook de luxe aan boord die je in een normale Lamborghini krijgt. Het is dus geen uitgeklede raceversie, maar gewoon een auto met airco, stoelen met kussentjes en een volledig entertainmentsysteem met TFT-scherm in het dashboard.

De SVJ is van zichzelf al een van de meest speciale Lambo's die men kan kopen, maar dankzij het Ad Personam-programma kan hij tot in de puntjes gepersonaliseerd worden. Daarvoor moet natuurlijk wel een zak extra geld meegebracht worden. En mocht u nou niet zoveel inspiratie, maar wel geld als water hebben en in een extra speciale versie van de SVJ willen rijden, dan heeft Lamborghini speciaal voor u de SVJ 63 in de aanbieding. 

Deze extra bijzondere editie is niets meer dan een door Ad Personam aangepakte SVJ die het geboortejaar van Lamborghini, 1963, viert met de nodige extra koolstofvezel onderdelen en het cijfer '63' op meerdere punten geplakt. Niet geheel verrassend worden er ook maar 63 van gemaakt. De 'normale' SVJ wordt 900 keer gebouwd. Kosten? Een instapprijs van €346.116,- exclusief alle Nederlandse belastingen.