Lamborghini bevestigt: onze supercars gaan plug-in hybride

Wie dacht dat stekkerhybrides synoniem zijn voor zware zaaddodende auto's: denk nogmaals. De techniek ontwikkelt zich razendsnel, met als gevolg dat de volgende generatie supercars volgens hetzelfde principe gaan werken.

De hybride heeft al lang het muffige vroege vogels-imago van zich af weten te schudden. Zowel de F1- als de LMP1-wagens racen al jarenlang met batterijen, en de laatste generatie hypercars (918/P1/LaFerrari) had eveneens een elektromotor aan boord. Zonder mogelijkheid extern bij te laden, weliswaar. Dit is iets dat we bij de volgende generatie wél gaan zien, althans bij Lamborghini, en misschien ook bij Ferrari.

Er hingen al even geruchten rondom geëlektrificeerde Lambo's, die nu ondubbelzinnig door de concernleiding bevestigd worden. De Lamborghini-sportwagens van de toekomst gaan niet aan de turbo, maar krijgen wel hulp van een elektromotor. Aan de zijlijn van de persintroductie van de Urus zegt motorenbaas Maurizio Reggiani tegen Top Gear: “As long as I’m technical director, our super sports cars will not have a turbocharged engine. It’s about emotion. If you don’t have emotion, then you have nothing”. Kortom: de 6,5 liter V12 uit de Aventador en de 5,2 liter V10 uit de Huracán blijven leven, al dan niet met kleine tweaks. Wie een geblazen zes- of achtcilinder wil, die kijkt maar bij Porsche, McLaren of Mercedes-AMG.

Aangezien supercarklanten de naam hebben vrij conservatief te zijn, stelt Reggiani de lezer meteen gerust: “The big questions are packaging and weight. Yes, this will be a silent Lamborghini, but push the accelerator and the engine will come. Silence will only last for some seconds then comes the sound.” Kortom: de hybride-component is vooral functioneel, verwacht dus geen immense elektrische range. Batterijen zijn nog steeds zwaar, per slot van rekening.

Met elektromotoren kan de Aventador van de toekomst relatief gemakkelijk richting de 900 pk opgevoerd worden. Op eigen kracht haalt de verbrandingsmotor nu immers al 750 pk. Voor de atmosferische motoren is een elektromotor bovendien ideaal: de dinostoker komt pas echt tot leven in de hoge toerenregionen, elektromotoren zijn vooral onderin sterk.

Voor een volledig elektrische supercar is het nu nog veel te vroeg: die komt pas in de tweede helft van het komende decennium. We moeten dus eerst even langs een hybride-tussenstap tot de Terzo Millennio werkelijkheid wordt. Deze futuristische Lambo komt overigens op een door Porsche ontwikkelde basis te staan. Behalve naar solid state-batterijen wordt er ook gekeken naar waterstof als mogelijke energieleverancier.

Met de uitspraken bevestigt Lamborghini wat het eerder al door liet schemeren over zijn beide sportwagens. Een overwinning voor de hartstochtelijke fans van de ongeblazen motor.