Ga GT3's pesten met de Porsche Cayenne Turbo GT

De eerste Cayenne met een GT-label is ook meteen de snelste: de meer dan twee ton kilo zware super-SUV geeft zelfs de 992 GT3 het nakijken.

Ga GT3's pesten met de Porsche Cayenne Turbo GT

Tenminste, bij het stoplicht. Met dank aan een grondig herziene vierliter twin turbo V8 met 640 pk (+90) en 850 Nm (+80) knalt de Turbo GT namelijk in 3.3 seconden naar de honderd kilometer per uur. Dat is maar liefst zes tienden sneller dan de nieuwste GT3. De Turbo GT is echter meer dan alleen een sprintkoning. Porsche heeft er alles aan gedaan om de forse SUV het rijgedrag van een veel kleinere sportsedan mee te geven.

Echte GT

Speciaal voor de Turbo GT ontwikkelde high-performance banden en een volledig opnieuw afgestelde ophanging helpen de kolos om zelfs op het circuit zijn kleinere broertjes op de hielen te zitten. Daarbij is ook agressief gebruik gemaakt van gewichtsbesparing, zoals het hoort bij een GT-model. De middendemper van het speciale titanium uitlaatsysteem is zelfs weggelaten. Het dak is van carbon om het zwaartepunt te verlagen.

Veertig kilo

Om al dat geweld aan de grond te houden is er een nieuwe, diepere voorspoiler, een dakspoiler een een automatisch uitschuifbare achterspoiler die 25 mm groter is dan het exemplaar van de standaard Turbo Coupe. Samen met de diffuser achteraan levert dit veertig kilo extra downforce op. De druk wordt uiteindelijk afgeleverd bij 22-inch wielen met een uniek 'GT-design' dat verwijst naar de originele 911 GT3.

Nürburgring-King

In de handen van Porsche testrijder Lars Kern zette de Turbo GT in licht gecamoufleerde vorm een tijd van 7:38.925 op de Nürburgring Nordschleife. Daarmee vestigde de auto meteen een record voor SUV's. Op nummer twee en drie in die ranglijst vinden we overigens VAG-zusjes Audi RS Q8 en Lamborghini Urus. De tijd van de Cayenne Turbo GT was slechts 0.005 van een seconde langzamer dan de huidige BMW M5.

Luxe supersporter

Ondanks alle hardcore beloftes kom je in de Turbo GT uiteraard niks tekort. Het ultra-sportieve model introduceert zelfs een verbeterd Porsche Communication Management (PCM) infotainment systeem. Hierin worden streamingsdiensten zoals Apple Music beter geintegreerd en is de mogelijkheid om Android Auto te gebruiken voor het eerst opgenomen.

September

De prijs van al dat moois? Porsche vraagt minimaal 276.500 euro voor de Cayenne Turbo GT. Je kunt hem meteen al bestellen. Vanaf september is de auto bij de Porsche-dealer te bewonderen.

Nieuws
  • Porsche