Porsche Cayenne Coupe 'performance versie' rijdt record op Nürburgring

Een nog nader te noemen performance versie van de Cayenne Coupe heeft een nieuwe record gevestigd voor SUV's op de Nürburgring Nordschleife. Daarmee heeft Porsche eigenlijk vooral zichzelf verslagen.

Porsche Cayenne Coupe 'performance versie' rijdt record op Nürburgring

Ultra-sportieve SUVs zijn vreemde apparaten. Als je zo graag hard wil gaan, waarom zou je dan voor een opgehoogde softroader kiezen? Toch valt niet te ontkennen dat de auto's ondanks hun tegenstrijdige eigenschappen enorm competent zijn. Zo bewijst Porsche nogmaals met een nieuwe 'performance-versie' van de Cayenne Turbo Coupe.

VAG verslaat VAG

Met testrijder Lars Kern aan boord wist de geblazen bullebak een tijd neer te zetten van 7:38.925 op de beruchte Nürburgring Nordschleife. Daarmee is de Porsche maar liefts vier seconden langzamer dan zijn broertje van Audi, de RS Q8. Op de derde plek vinden we de laatste telg van de drieling: de Lamborghini Urus. De Italiaanse versie nog eens vijf seconden langer over. De speciale Cayenne is niet alleen snel in de SUV-wereld: de standaard BMW M5 is maar 0.005 van een seconde sneller.

Nieuwe variant

Porsche productmanager Stefan Weckbach is lyrisch over de nieuwe variant van de Cayenne: "Tijdens de ontwikkeling hebben we ons gericht op uitzonderlijke prestaties op de openbare weg. Onze recordbrekende Cayenne is gebaseerd op de huidige Cayenne Turbo Coupé, maar is nog consequenter ontworpen voor maximale prestaties en dynamiek. De recordtijd op de Nordschleife onderstreept de dynamische capaciteiten van onze nieuwe performance-SUV. Bovendien is hij zoals elke Cayenne een echte allrounder met een hoog comfortniveau en dagelijks gebruiksgemak."

Turbo S, GT, Clubsport?

Hoe de auto eigenlijk heet wordt door echter nergens door Porsche genoemd. Aangezien de auto op de Turbo gebaseerd is lijkt een GT-achtige aanduiding niet voor de hand liggend. Daarnaast is het Turbo S-label eigenlijk al verbonden aan de E-Hybrid versie.

Wellicht hebben we te maken met de eerste Cayenne Clubsport, hoe vreemd dat ook klinkt. Al is het natuurlijk makkelijk om gewoon een paar labels achter elkaar te plakken: Turbo GT. Of toch GT Turbo? GTS-T? De tijd zal het leren.

Cargasm
  • Porsche