Porsche slaat de Cayenne plat

Porsche heeft een nieuwe carrosserievariant aan de Cayenne toegevoegd. De grootste SUV van het merk kan voortaan ook als """Coupe""" besteld worden. Gewoon met achterdeuren uiteraard, want het moet wel verkopen.

Naast een scherper en lager kontje krijgt de Cayenne Coupe (CC) onder andere ene adaptieve achterspoiler en een huuuuge (2,16 m2) panoramadak standaard. Heeft u geen zin in al dat glas, dan kunt u ook een koolstofvezel dak aanvinken. U weet wel, om die paar kilo's van uw 2.000 kg zware SUV te schaven voor net die ene seconde verschil in rondetijd op de Nürburgring Nordschleife. Het dak is onderdeel van een lichtgewicht pakket, dat o.a. 22 inch GT Design-wielen bevat (standaard ligt er 20 inch onder de Cayenne Coupe). Bij de Turbo krijgt u er ook een sportuitlaat bij. 

De CC is 18 mm breder dan de SUV, dankzij andere portieren en schermen. In de Porsche-werkplaats werd bovendien de optie 'chop the roof' (kenners weten waarover we het hebben) toegepast: het dak ligt 20 mm lager. Hierdoor liggen de voorruit en A-stijl vlakker. Het interieur heeft standaard twee aparte stoelen achterin, zonder meerprijs kan ook een achterbank worden besteld. 

Bij het debuut komt de Cayenne Coupe er met een 340 pk/450 Nm sterke 3.0 V6 TFSI, of als Turbo, met de machtige 4.0 V8 (550 pk/770 Nm). 0-100 gaat in respectievelijk 6,0/5,9s en 3,9s, de topsnelheid van de modellen ligt op 243 km/u en 286 km/u.

De consumentenadviesprijzen beginnen bij €124.000 voor de Cayenne Coupé en €207.800 voor de Cayenne Turbo Coupé. Bestellen kan per direct, eind mei staan de platte Cayennes bij de dealer. Met het model worden weer netjes een paar gaatjes dichtgeplamuurd, net zoals Porsche dat met de Panamera Sport Turismo deed. We zeiden het al eerder deze week in het GLC-artikel: de consument wil kennelijk graag een SUV met minder hoofdruimte, die lager bij de weg ligt.