McLaren roept auto's terug om bizarre reden

McLaren heeft een flink aantal auto's teruggeroepen om een vrij bizar mechanisch defect the fixen. De oplossing zou goedkoop genoeg moeten zijn.

De McLaren GT

Het is moeilijk te zeggen wat nou het belangrijkste onderdeel is van een auto. De motor, de wielen, het stuur, het gaspedaal, het rempedaal, allemaal erg cruciaal voor het goed laten werken van een auto. Maar waarschijnlijk kunnen we het er allemaal over eens zijn dat een vrije voorruit ook aardig belangrijk is.

En dat brengt ons bij een probleem van een hele serie McLaren-auto's. McLaren ziet zich namelijk genoodzaakt een hele reeks auto's terug te roepen omdat de motorkap problemen heeft. Om precies te zijn: de motorkap klapt open tijdens het rijden. We hoeven waarschijnlijk niet uit te leggen waarom dat een probleem is, maar voor de zekerheid: dit kan ervoor zorgen dat de motorkap het zicht van de bestuurder blokkeert.

De reden dat dit kan gebeuren, is omdat McLaren in de GT een systeem heeft ingebouwd om op twee manieren de motorkap open te maken. Eigenaren kunnen dit elektrisch of handmatig doen. Bij de elektrische manier moeten er twee stappen worden gezet, bij de handmatige maar één. Dat betekent dus dat er een ander mechanisme actief is voor de handmatige methode, om specifiek te zijn een bepaalde kabel.

Maar blijkbaar is het zo dat deze kabel te veel druk kan zetten op het hele systeem, waardoor de motorkap zichzelf in feite open dwingt tijdens het rijden. Sinds 2020 zijn er minstens twaalf gevallen geweest waarbij dit incident zich voordeed. McLaren heeft al twee keer eerder geprobeerd om het te repareren, zonder succes. Gelukkig voor de bestuurders blijft de motorkap wel vastzitten, ook als hij open vliegt.

Om het probleem op te lossen, roept McLaren nu alle GT's terug die tussen 2020 en 2023 zijn verkocht. Er is al een oplossing aanwezig, en die is nog vrij simpel ook. De kabel moet gewoon iets langer, dan zet hij niet zoveel druk op het hele systeem. En voor de goede orde plaatst McLaren ook meteen nieuwe vergrendelingen op het mechanisme om extra zeker te weten dat het incident zich niet opnieuw voor kan doen.