BMW M4 GT3 laat zich zien op de Nordschleife

BMW's nieuwste GT3-wapen heeft z'n eerste kilometers gemaakt op de befaamde Nürburgring.

BMW M4 GT3 laat zich zien op de Nordschleife

BMW's nieuwe M-vlaggenschip heeft afgelopen donderdag zijn eerste grote test ondergaan op de legendarische Nürburgring Nordschleife. De M4 GT3 is de eerste nieuwe GT3-racer uit Beieren sinds de succesvolle M6 GT3. Dat model loopt echter al sinds 2016 mee en is duidelijke aan het einde van zijn competitieve leven.

Zesinlijn

Al decennia is het handelsmerk van BMW de zesinlijn-motor. In de top van de GT-racerij hebben de Duitsers die layout echter al zo'n 20 jaar niet meer gebruikt. De exotische E46 M3 GTR introduceerde al in 2001 de V8 bij BMW M's raceafdeling. Alle opvolgende GT-racers kregen achtcilinders onder de kap.

Met de M4 GT3 keert BMW echter terug naar zijn roots: de auto heeft een speciale variant van de drieliter twin turbo zescilinder van de normale M4. Naar gelang de 'Balance of Performance' zal de motor tussen de 520 en 590 pk produceren. Via een sequentiële zesbak met flippers aan het stuur drijft de motor uiteraard de achterwielen aan.

Positief

BMW fabrieksrijders Augusto Farfus en Jens Klingmann zijn al voorzichtig positief over de nieuwe wagen. Klingmannn is ervan overtuigd dat de Beemer een verbetering is ten opzichte van de grote M6:

"Het debuut van de BMW M4 GT3 op de Nordschleife ging er goed. Mijn eerste feedback is dat de BMW M4 GT3 de sterke elementen van zijn voorganger behouden heeft, terwijl -ie de zwaktes uitgebannen heeft. Natuurlijk kunnen we dat onmogelijk 1 op 1 overbrengen op andere circuits vanaf zo'n speciale baan, maar als coureur voel je je meteen thuis in de BMW M4 GT3. Hij is niet onvoorspelbaar en toch snel. Het was erg leuk."

2022

Ondanks geruchten dat de auto een gastoptreden zou maken in de DTM zullen we nog even moeten wachten op de M4 GT3. BMW is van plan de auto in juni voor het eerst officieel te presenteren in het voorprogramma van de 24 uur van de Nürburgring. Verder zal de auto getest worden tijdens verschillende sessies bij races van de Nürburgring Langstrecken Serie.