BMW i8 GTR: doei hybride, hallo V8

Hoe mooi en vooruitstrevend de BMW i8 ook is, we hadden hem toch liever met een V8 gezien in plaats van het hybride-systeem dat hij nu heeft. Gelukkig zijn er een paar Belgen die daar ook zo over dachten en er zelf een bouwden.

BMW racet zelf met de nieuwe M8 in verschillende raceklassen. Deze auto heeft, zoals u weet, een V8 onder de motorkap. Hoewel de i8 prima als racewagen dienst zou kunnen doen, zien we hem alleen terug in de volledig elektrische Formule E. Daar doet hij dienst als safety car. Niet heel interessant dus. Ook heeft BMW geen plannen om de i8 krachtiger, en dus met een V8 uit te rusten. Maar zoals het vaker gaat met projecten die BMW zelf niet oppakt, zijn er wat handige mensen die dat wel doen. Daarom hebben we nu dus wel een i8 met V8.

De i8 GTR, zoals bouwer Solution F hem noemt, heeft een vierliter V8 zonder turbo's uit een BMW Z4 GTE achter het hoofd van de bestuurder liggen. Het blok produceert 545 pk waarmee hij bijna 200 pk krachtiger is dan de standaard i8. Maar het is nog niet genoeg. De volgende stap is om meer dan 600 pk uit de V8 te krijgen. En we hoeven het wellicht niet te benoemen, maar het nieuwe motorblok maakt ook een veel beter geluid dan het standaard kleine 1,5 liter driecilinder-brommertje. 

Maar niet alles is zo mooi als het lijkt want de i8 is eigenlijk helemaal geen i8. Het is een specifiek voor de racerij gebouwde silhouette-auto die op een i8 moet lijken. Solution F heeft het chassis zelf ontwikkeld voor het Belcar-team Hamofa Motor Sport. Zij gaan hier dan ook mee racen op Circuits als Spa en Zolder.