Deze BMW M8 GTE gaat knallen op Le Mans

Op de BMW 8 Serie moeten we nog even wachten, maar de Duitsers onthullen wel al de raceversie. De M8 GTE is het kanon waarmee de BMW onder meer gaat strijden in de 24 Uur van Le Mans en zoals je verwacht is het een hele dikke bak.

Ondanks dat we het uiterlijk van de straatversie van de 8 Serie nog niet kennen, is het design van deze racer geen verrassing. BMW onthulde een paar maanden terug de 8 Serie Concept en nu kunnen we zien dat de racer daar in grote lijnen op lijkt. Daardoor kunnen we tevens concluderen dat de aanstaande 8 Serie Coupe ook weinig zal afwijken van de concept car.

Maar terug naar de racemachine. De M8 GTE gaat strijden in de GTE-klasse van het FIA World Endurance Championship (WEC) en daardoor ook meedoen aan de 24 Uur van Le Mans. De BMW gaat het opnemen tegen auto's als de Porsche RSR, Ford GT en Ferrari 488 GTE. 

De BMW neemt daarvoor een V8 mee die vanwege de restricties van het kampioenschap is teruggebracht tot een motorinhoud van 4,0 liter. Volgens de fabrikant stoot deze krachtpatser meer dan 500 pk uit, maar ook dat hangt weer af van de raceklasse. Het cilinderblok en -hoofd komen uit een productiemotor, maar worden uiteraard aangepast aan het racen. Schakelen gebeurt via een sequentiële zesbak. 

Ondanks de forse lengte van 4,98 meter weet BMW het gewicht van de racer te beperken tot 1.220 kilo. Dit komt mede door fanatiek gebruik te maken van met koolstofvezel versterkt plastic (CFRP). BMW benadrukt graag dat het design van het racemonster veel lijkt op de 8 Serie die we in de toekomst in de showroom kunnen verwachten. Onder meer de daklijn en lampen zouden vrijwel identiek zijn aan de straatversie. Daar moeten we nog even op wachten, maar volgend jaar kunnen we dus aan het model wennen op het circuit.