De nieuwe Porsche 992 GT3 is hier

Porsche heeft de volledig nieuwe GT3 onthuld. Net als voorheen heeft het model de beste motor in Porsche's arsenaal, een natuurlijk ademende zescilinder boxer.

De nieuwe Porsche 992 GT3 is hier

Porsche's 911 GT3 is al sinds 1999 een begrip. Het is de meest pure, gefocuste variant van de 911 modellijn. Ja, een Turbo of een GT2 is sneller in een rechte lijn, maar niets komt echt in de buurt van de rijervaring van een GT3. Met de nieuwe 992 houdt Porsche die traditie in ere.

4.0

Net als de 991 heeft de nieuwe auto een vierliter zescilinder boxer zonder turbo's. Ten opzichte van de 991 heeft de motor 10 pk en 10 Nm aan koppel gewonnen. De motor draait nog steeds een indrukwekkende maximum toerental van 9.000 rm. Het blok heeft zes individuele throttle bodies, net zoals de Cup-racer.

RS-snelheid

De nieuwe GT3 volgens testrijder Jorg Bergmeister net zo snel als de uitgaande 991 GT3 RS. De auto is maar liefst zeventien seconden sneller dan het oude model op de fameuze Nurburgring Nordschleife. Met een tijd van 6:55.2 was de auto zelfs bijna twee seconden sneller dan de 918.

De tijden zijn gezet in de PDK-versie, maar er is gelukkig ook een optie voor een handgeschakelde zesbak. De sprint van 0-100 kan al voorbij zijn in 3.4 seconden. Cijfers voor de handgeschakelde versie levert Porsche echter niet. Op de autobahn is de manuele GT3 wel een stukje sneller: 320 kilometer per uur vs 318 voor de PDK.

Race-techniek

De 992 GT3 heeft als eerste 911 voorwielophanging met dubbele wishbones. Dit systeem is geleend van de exotische Le Mans GTE 911 RSR. Verder is de achterwielbesturing verbeterd en zijn de remmen met 28 millimeter vergroot.

De schijven op de vooras meten nu een kolossale 408 mm, maar zijn toch 17 procent lichter dan de ho-ijzers van de 991. Door het extensieve gebruikt van plexiglas, aluminium en koolstofvezel is de GT3 bovendien lekker licht gebleven: 1418 kilo met de handbak en 1435 met de PDK.

Clubsport

De enorme vleugel maakt duidelijk waar de nieuwe GT3 eigenlijk voor bedoeld is: track days. De auto wekt 50 procent meer downforce op dan het uitgaande model, mede dankzij de op motorsport geĆÆnspireerde achtervleugel met zwanenhals-steunen.

Om maximaal te kunnen genieten van hun Porsche en de grenzen op te zoeken hebben klanten bovendien de optie voor het Clubsport-pakket. Deze kosteloze optie bevat een FIA-gekeurde halve rolkooi achter de voorstoelen, zespuntsgordels, een stroomafsluiter en een brandblusser voor als het een keer te gek gaat.

We kunnen niet wachten om die grenzen een keer op te zoeken. Porsche, kijkt u mee?

Nieuws
  • Porsche