VW Golf GTI Clubsport heeft nu 300 pk

De achtste generatie van de Golf had al een GTI en heeft nu ook een Clubsport gekregen. Dat betekent als altijd weer net iets meer GTI dan een GTI, maar nog steeds geen Golf R. Al komt het vermogen weer wat hoger te liggen.

Golf GTI Clubsport

De vorige Volkswagen Golf GTI Clubsport moest het doen met 290 pk. Weliswaar meer dan de gewone GTI, maar het was niet zoveel als de Golf R meekreeg. Er waren zelfs Seats Leon Cupra met meer vermogen dan een Clubsport. Het nieuwe model, dat Volkswagen vandaag presenteert, heeft 300 pk (en 400 Nm koppel). Voorin ligt de vierde generatie van de 2.0 liter viercilinder TSI-motor. De auto komt nu met een Nürburgringmodus zodat u zo hard mogelijk over de Groene Hel kunt rossen.

Het onderstel van de auto is 15 millimeter verlaagd en heeft een afstelling gekregen die gericht is op een neutraal weggedrag onder alle omstandigheden. De stuurbekrachtiging heeft progressive steering die ervoor zorgt dat de besturing directer wordt als de stuuruitslag groter wordt. Dat moet op bochtige wegen -hallo Nürburgring- leiden tot scherper stuurgedrag en extra feedback in het stuurwiel.

Onderstel

Het gedeelte over de overbrenging en het actieve onderstel kopiëren we rechtstreeks van het persbericht, want mooier dan de PR-man van Volkswagen het verwoordt kunnen we het niet maken: "De Vehicle Dynamics Manager stuurt de functies van het sperdifferentieel vóór, het XDS (elektronisch sperdifferentieel) en van de optionele elektronisch geregelde schokdemping (DCC met individuele aansturing per schokdemper) aan. Dit verbonden systeem kan met gerichte remacties bijvoorbeeld onderstuur voorkomen. Het differentieel met variabele sperwerking zorgt samen met de XDS-functie voor maximale grip in (snelle) bochten. Het stabiliteitssysteem ESC biedt naast de reguliere modus ook de standen Sport en ESC Off. In deze laatste setting is de bestuurder volledig ‘in control’, maar in noodgevallen kunnen Front Assist en de uitwijkassistent het ESC wel weer activeren."

Nordschleife

Naast de gewone instellingen van de auto is er, als gezegd, een 'special'-modus. Die is sportief voor de Nürburgring bedacht. De auto is zachter gedempt dan in de sportstand, omdat het wegdek van de ring nogal golft en pokdalig is. De speciale stand (en de extra pk's en koppels) zorgen ervoor dat de Clubsport tot 13 seconden sneller over de Ring rijdt dan een gewone Golf VIII GTI.

Uiteraard heeft Volkswagen van alles aan het uiterlijk van de Clubsport gedaan om te laten zien dat u meer geld heeft neergelegd voor een Golf. De auto komt voor het eind van het jaar naar Nederland en tegen die tijd vertelt VW pas wat ze voor de GTI Clubsport willen hebben.

Nieuws
  • Volkswagen