Ford gaat Volkswagen crossovers namaken

De samenwerking tussen de twee merken gaat verder dan bedrijfswagens. Vanaf 2023 rollen er bij Ford omgekatte VW's van de band.

Ford gaat Volkswagen crossovers namaken

Joint ventures, overnames, consolidaties, samenwerkingsverbanden: de autoindustrie zit er vol mee. Dankzij megaconcerns zoals de VAG Group en Stellantis zijn er eigenlijk geen onafhankelijk automerken meer over. Alles is verwant aan alles, waardoor het steeds moeilijker wordt om de merken uit elkaar te houden.

Volkswagen en Ford doen daar vrolijk nog even een schepje bovenop. Naast de gedeelde ontwikkeling voor bedrijfswagens wordt de know-how op het gebied van EV's ook uitgewisseld. Dit keer is het de beurt aan Ford om leentjebuur te spelen bij de Duitsers.

Die nieuwe Ford wordt een verkapte ID.4.

Amerikaanse VW

De nieuwe Ford wordt - hoe kan het ook anders- een midsize crossover onder de Mustang Mach E. Daarvoor leent het merk de grotere variant van het MEB-platform van VAG, waardoor de nieuwe Ford eigenlijk een omgekatte ID.4 zal zijn.

Volgens Ford of Europe opperhoofd Stuart Crowley moet de auto zich echter van zijn zusjes gaan onderscheiden door kenmerkend Amerikaans design: "Ford is nu het enige Amerikaanse merk in Europa en dat is een unieke positie waar we op kunnen bouwen. Er zijn een hoop mensen die zich aangetrokken voelen tot die eigenschappen en alleen Ford kan zulke producten op de markt brengen."

Naar goed Amerikaans gebruik zal de auto gebouwd gaan worden in Ford's Electrification Centre in Keulen. In de loop van 2022 zal het model gepresenteerd worden. Het jaar daarop moet de verkoop van start gaan.

'Amerikaans design' moet de crossover aantrekkelijk maken.

Historische naam

De afgelopen tijd heeft Ford er een handje van om bekende historische namen te verbinden aan totaal niet gerelateerde nieuwe modellen. Da's namelijk lekker goedkoop en makkelijk herkenbaar. Naar verwachting wordt dit met de VW-kloon niet anders. Na Puma en Mustang zullen ze wellicht de Cougar-badge weer afstoffen. Namen vanuit de Amerikaanse markt zijn er ook nog genoeg: Falcon, Maverick, Torino...het kan allemaal.

Drie keer is scheepsrecht

Het is natuurlijk niet de eerste keer dat Ford en Volkswagen nauw samenwerken aan de ontwikkeling van nieuwe modellen. We kennen allemaal de Galaxy, Sharan en Alhambra MPV-drieling nog. De lijn is echter nog verder door te trekken naar de late jaren '80.

Vanwege de slechte economische situatie in Zuid-Amerika fuseerden de Argentijnse en Braziliaanse divisies van beide merken in 1987 en creëerden ze AutoLatina. Onder die vlag werden Fords met VW-badges en VW's met Ford-badges verkocht. Zo kreeg je creaties als de Ford Versailles, hier beter bekend als de Volkswagen Santana/Passat.

Kennelijk moet deze derde samenwerking een langer leven beschoren zijn. We mogen hopen dat er niet opnieuw een fusie volgt.

Ford Versailles, alias Volkswagen Santana.
Nieuws
  • Ford, Ford do Brasil, Volkswagen