Volkswagen ID.4 GTX lanceert nieuw performance-label

Met de ID.4 GTX hoopt Volkswagen de elektrische variant van het legendarische GTI-label te creeeren.

Volkswagen ID.4 GTX lanceert nieuw performance-label

Voltswagen Volkswagen zet de laatste tijd vol in op elektrisch. Onder het ID-label wil het merk het duistere verleden doen vergeten en zich volledig richten op de toekomst. Met de populaire ID.3 en ID.4 lukt dat al aardig, maar VW vond dat er iets miste in het gamma. Elektrisch rijden kan best sportief zijn, dus de ID-lijn verdiende een performance-label.

GTX

Voor benzineauto's heb je het legendarische GTI, hybrides hebben GTE, voor diesels is er GTD en nu komt er voor elektrische VW's de GTX-badge. Volgens Volkswagen staan die drie letters voor "duurzaam rijplezier in de wereld van elektrische mobiliteit". Juist ja. Het is echter niet de eerste keer dat de aanduiding gebruikt wordt. In de jaren '80 kon je namelijk de Scirocco II bestellen met dezelfde lettercombinatie. Toen betekende het blijkbaar dus iets anders.

ID.4 GTX

Voor de ID.4 betekent de GTX-behandeling een nieuwe set bumpers met honingraat-grilles, LED-remlichten in een X-patroon, een zwart dak, rode biezen en GTX-logo's in het interieur, stijvere ophanging en een extra motor die de voorwielen aandrijft. Het systeemvermogen van de vierwielaangedreven crossover stijgt daarmee naar 220 kilowatt (299 pk).

Dat is een stijging van 70 kilowatt (95 pk) ten opzichte van het voormalige topmodel. De sprint van nul naar honderd wordt geklaard in 6.2 seconden, 2.3 seconden sneller dan voorheen. De topsnelheid is echter begrensd op 180 kilometer per uur. Met deze cijfers wordt de ID.4 GTX net onder de komende CUPRA Tavascan gepositioneerd.

Zomer 2021

De eerste telg van de GTX-familie moet deze zomer nog op de Europese markt verschijnen. Volkswagen meldt trots dat ht nieuwe label GTX is een een belangrijke stap is in de missie om het "meest begeerde duurzame mobiliteitsmerk" te worden. De Nederlandse prijzen, specificaties en beschikbaarheid van de ID.4 GTX worden binnenkort bekendgemaakt.

Elektrisch
  • Volkswagen