Fiat en Peugeot binnenkort één bedrijf

Groupe PSA en FCA, de moederbedrijven van onder andere Fiat en Peugeot, hebben een bindende overeenkomst getekend voor een fusie op 50/50-basis. In andere woorden: it giet oan.

Fusie PSA FCA

Met de fusie ontstaat de vierde autofabrikant te wereld, met een gezamenlijke productie van ruim 8,5 miljoen voertuigen. Belangrijker nog: het is een geografisch uitermate divers verspreid concern. PSA is sterk in Noord-Europa en China, terwijl FCA vooral groot is in Zuid-Europa, de VS, Zuid-Amerika en de randjes van Afrika. Beide bedrijven boren met de fusie derhalve belangrijke nieuwe markten aan, waarbij het aan het nieuwe management is, om elkaar aan te vullen, in plaats van elkaar in de wielen te rijden.

De verwachting is dat Carlos Tavares (CEO van PSA) de CEO van het nieuwe fusieconcern wordt, en John Elkann (FCA, kleinzoon van Gianni Agnelli) de voorzitter. Het was nog even de vraag of de Franse overheid, als 12,7%-aandeelhouder van Groupe PSA, bezwaar zou maken, maar dat doet het niet. Als u zich afvraagt waarom dit bij Renault wel zo was, dan zeggen we - als berekende gok: Renault was een echt staatsbedrijf, en de Franse staat heeft zijn aandeel in PSA enigszins in de maag gesplitst gekregen, bij een bailout in 2014 (waarbij ook het Chinese Dongfeng instapte). Daarnaast zijn de geo-politieke implicaties van de deal tussen PSA en FCA kleiner. Renault zit momenteel in uitermate woelige wateren: het kampt zowel met een leiderschapscrisis als met een ongemakkelijke alliantie met Nissan-Mitsubishi. De complexiteit is bij PSA (dat naast Franse merken het Duitse Opel in de portefeuille heeft) kleiner.

€3,7 miljard aan kostenbesparingen

Zodra alle poppetjes op een rij staan verwacht de alliantie jaarlijks €3,7 miljard te kunnen besparen. Dit geld wordt geïnvesteerd in een “new era of sustainable mobility″, en in het voldoen aan strengere emissienormen. De bedrijven zeggen geen fabrieken te sluiten. Dit is vooral goud waard voor de vele onderbezette Italiaanse fabrieken van FCA. Voor de volledigheid ziet u hier nog even alle betroffen merken. En ja, Lancia staat er ook gewoon tussen. De kans dat dat merk gereanimeerd wordt, is met de fusie een stuk groter geworden.