It's a deal! Fusie tussen Fiat en Peugeot gaat door

FCA (Fiat Chrysler Automobiles) en het Franse Groupe PSA hebben meegedeeld dat ze een 50/50-fusie voorbereiden, die de komende weken verder wordt uitgewerkt. Het lijkt er dus op dat er definitief een nieuw mondiaal 'powerhouse' in de maak is.

FCA-PSA

Beide partijen bevestigden gisteren al het nieuws dat er gesprekken gaande zijn, en lichten dit nu verder toe. Het is de bedoeling dat er een merger of equals plaatsvindt, waarbij beide partijen een gelijk deel van het bedrijf bezitten. De verklaring luidt: "In a rapidly changing environment, with new challenges in connected, electrified, shared and autonomous mobility, the combined entity would leverage its strong global R&D footprint and ecosystem to foster innovation and meet these challenges with speed and capital efficiency."

Het te vormen megabedrijf zal genieten van synergievoordelen die op jaarbasis oplopen tot een geschatte €3,7 miljard. De eenmalige kosten om dit te bewerkstelligen bedragen €2,8 miljard. Met de fusie ontstaat een bedrijf dat per jaar 8,7 miljoen voertuigen bouwt, volgens het persbericht zijn er geen plannen om fabrieken te sluiten. Dat is - als het waar is - geweldig nieuws voor de Italianen, vooral voor de werknemers in de chronisch onderbenutte Mirafiori-fabriek. Wellicht kan PSA daar wat capaciteit kwijt tot er een gezamenlijk model gebouwd wordt.

Nederlands tintje

Verdere details zullen zich de komende dagen en weken uitkristalliseren, wanneer ook een intentieverklaring (Memorandum of understanding) wordt verwacht. Uiteraard kan de deal onderweg altijd nog afketsen, maar de voortekenen zijn goed. Door de fusie vist Renault achter het net. Het is zaak voor de Fransen om de aansluiting met Nissan niet te verliezen, anders staat de fabrikant in een klap wel erg geïsoleerd.

De te maken deal krijgt bovendien een Nederlands tintje: het te vormen bedrijf zal in Nederland geregistreerd worden. Beursnoteringen volgen aan de Euronext (Parijs), de Borsa Italiana (Milaan) en de New York Stock Exchange.