Wijlen Sergio Marchionne (hij is inmiddels alweer anderhalf jaar niet onder ons) had een visie: op lange termijn blijven in de auto-industrie slechts een handvol bedrijven over. Met strenge emissie-eisen en alternatieve aandrijvingen in het verschiet, en de opkomst van autonome functies hier bovenop, lopen de ontwikkelkosten te hoog op voor een kleine fabrikant. Gevolg: die concerns die de schaalvoordelen nog niet hebben, moeten een fusiepartner zoeken. Zo'n 10 jaar geleden zette hij de moedige stap om het (opnieuw) in verval geraakte Chrysler voor een grijpstuiver over te nemen. Een gok die uitermate goed uitpakte, want de Amerikaanse tak werd de kurk waarop de krakemikkige Italiaanse operaties dreven. Echter, FCA verkoopt met 4-4,5 miljoen voertuigen per jaar nog steeds niet genoeg om een grote speler te zijn. De echt grote jongens doen minstens het dubbele.
Er volgden meerdere flirtpogingen, met onder andere General Motors, maar de avances van FCA werden steeds afgewezen. We geven de fusiekandidaten geen ongelijk: FCA staat er niet bepaald florissant voor. De groei is al enige tijd geleden gestagneerd, en praktisch alle merken vertonen momenteel een neerwaartse trend. Veel geld voor ontwikkeling is er niet, en nieuwe modellen komen maar zeer mondjesmaat. Daarnaast loopt het bedrijf mijlenver achter in elektrificatie en autonomisering. Voor FCA is het vinden van een partner - enigszins gechargeerd - vrij letterlijk een zaak van leven en dood, want het voortbestaan op de lange termijn is niet gegarandeerd.
Van Renault naar Peugeot
Er volgde een zeer kortstondige flirt met Renault, een bedrijf dat momenteel zelf in een diepe leiderschapscrisis zit, maar al na enkele weken werden de gesprekken afgekapt. Kennelijk vonden de Fransen ook dat ze iets te driest waren geweest, maar de relatie viel niet meer te lijmen. Vervolgens sijpelde gisteren door dat FCA zijn pijlen had gericht op de alliantie PSA, de grote Franse concurrent van Renault. De geruchten werden vanochtend bevestigd door een insider van binnen FCA, tegenover Reuters.
Als deze fusie wél slaagt, komt er een bedrijf met een beurswaarde van ongeveer €45 miljard uitrollen, met een veelheid aan merken:
- Fiat
- Alfa Romeo
- Maserati
- (Lancia)
- Abarth
- Jeep
- Chrysler
- Dodge
- RAM
- Fiat Professional
- Mopar
- Peugeot
- Citroën
- Opel
- DS
Ferrari is inmiddels verzelfstandigd, maar die zou u eventueel ook nog aan het rijtje kunnen toevoegen, gezien de nauwe banden met Fiat. PSA-topman Carlos Tavares (die overigens voorheen de tweede man van Renault was, voordat Ghosn hem eruit werkte omdat Tavares te opzichtig aan diens stoelpoten zaagde) leek in september nog weinig zin te hebben in een fusie. Toen hem op de (spoedig dode) IAA gevraagd werd naar eventuele plannen met FCA luidde het antwoord "We don't need it". We weten niet wat er in de afgelopen twee maanden is veranderd, maar kennelijk sluiten de partijen elkaar niet uit.
Overigens waren er twee-en-een-half jaar geleden al geruchten over een fusie tussen FCA en PSA, die destijds daarbij bleven. Kijken of het nu wel lukt. Het laatste bedrijf dat een aandeel in PSA nam was overigens GM, koud nadat het uit een keiharde sanering was opgekrabbeld. Het nam 8 procent van PSA over, dat destijds honderden miljoenen per maand verbrandde. Na een paar jaar kwamen ze in Amerika bij zinnen en werd het belang weer gedumpt. PSA is er sinds die tijd wel aanzienlijk op vooruit gegaan.
UPDATE. Verklaring PSA
Following recent reports on a possible business combination between Groupe PSA and FCA Group, Groupe PSA confirms there are ongoing discussions aiming at creating one of the world‘s leading automotive Groups.
Foto: Maserati Alfieri, gepland voor 2020. Als de fusie doorgaat heeft Frankrijk ook weer eens een grote sportwagen.