Kroegsnol Marchionne wil Alfa Romeo bij VW onderbrengen

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) liep al opzichtig een blauwtje bij General Motors en gedraagt zich nu als die dronken jongen die aan het eind van de avond in een bijna lege en naar zweet stinkende kroeg nog even probeert te scoren. "Iemand, neem me!"

Het Italiaanse opperhoofd Sergio Marchionne is op zoek naar een partner voor zijn matig presterende FCA. In eerste instantie dacht hij aan een fusie met General Motors, maar daar zaten de Amerikanen helemaal niet op te wachten. Nu blijkt dat hij niet al te kieskeurig is. Hij wil eigenlijk met iedereen wel het bed delen.

Vandaag liet de berekende Italiaan weten dat hij de Volkswagen Group, Toyota, en Ford als de overgebleven fusiekandidaten ziet. Ook in Hyundai ziet hij wel iets, maar "de Koreanen trouwen niet", zoals hij het zelf omschrijft. Marchionne was in Amsterdam (dat verklaart het kutweer) voor een aandeelhoudersvergadering en vertelde aan journalisten dat "de deur voor een fusie altijd open staat".

Wij moeten er niet aan denken dat het klinische Volkswagen ook nog de macht krijgt over merken als Alfa Romeo en Fiat, maar de optie zou wel één van de weinige scenario's zijn waarbij we in de toekomst nog een kwalitatief goede Alfa mogen verwelkomen.

We verwachten alleen niet dat de strak georganiseerde Duitsers zitten te wachten op het Italiaanse zooitje ongeregeld. Alle merken binnen FCA lijken een zware periode door te maken en zelf opgelegde doelen worden consequent niet gehaald. Eén van de weinige positieve uitzondering is Ferrari, maar dat merk is ondertussen ondergebracht in een apart beursgenoteerde onderneming. Oh Ja, Jeep doet het ook wel oké, maar kan zeker niet compenseren voor de rest van de toko.

Wij denken dat Sergio sowieso te hoog inzet. De drie grote ondernemingen zitten helemaal niet te wachten op de problemen van FCA. Het enige voordeel dat VW uit een fusie kan halen, is dat het met de extra merken verreweg het grootste autoconcern van de wereld wordt. Hiermee beslist het de strijd met Toyota in één klap in zijn voordeel. Of we dat moeten willen is nog maar de vraag. De laatste keer dat de Duitsers en Italianen samenwerkten met wereldheerschappij als ultiem doel, liep het niet zo goed af.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f373f0c3fc37', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });