Heeft Fiat Chrysler eigenlijk wel elektrische plannen?

Sergio Marchionne heeft met zijn FCA nog niet heel veel elektrische innovatie laten zien. Veel meer dan een elektrische Fiat 500 en een hybride LaFerrari is er niet uit de Italiaanse-Amerikaanse hoge hoed gekomen. Aandeelhouders willen nu meer.

Aanstaande vrijdag komt Sergio Marchionne met zijn nieuwe (en tevens laatste) vijfjarenplan voor de FCA-groep. Belangrijkste hoofdstuk in dat strategieplan is de hybride- en elektrische toekomst voor Fiat Chrysler Automobiles. De rest van het vijfjarenplan kan waarschijnlijk iedereen wel dromen: nog meer Ferrari's verkopen en de Italiaanse merken nog langer laten wachten op nieuwe modellen.

Nu de SUV-oorlog steeds harder wordt gestreden, maar ook de emissieregels steeds strikter worden is het voor FCA tijd om eens aan duurzaamheid te gaan denken. Marchionne hoopte de kosten van het ontwikkelen van schonere auto's te kunnen delen met een concurrent, door daarmee te fuseren. Alle kandidaten haakten echter af, of willen alleen maar delen van het concern hebben.

Sergio heeft eigenlijk helemaal geen hoge pet op van elektrisch aangedreven auto's. Hij vindt ze maar duur en weinig economisch in gebruik. De topman ging ooit zelfs zo ver om potentiële klanten af te raden om een Fiat 500e aan te schaffen. Dat autootje was er alleen om de Californische markt te mogen betreden, maar het bedrijf maakte er vooral verlies op.

Verder liet FCA de opkomst van elektrische voertuigen naast zich liggen. Misschien was dat niet de juiste strategie. De opkomst van Tesla is razendsnel te noemen en ook BMW, Mercedes en Volkswagen zetten groots in op batterijen. De Amerikaanse concurrenten Ford en General Motors hebben zelfs ook al miljarden gespendeerd om mee te kunnen doen. FCA moet eigenlijk nog beginnen en loopt dus mijlen achter.

In 2022 wil Marchionne de helft van het FCA-gamma min of meer elektrisch kunnen leveren. Maserati wordt daarbij de proeftuin: alle modellen vanaf 2019 zullen hybride of elektrisch zijn.

Hoewel FCA nog achterloopt op de rest, zijn analisten nog steeds tevreden met Marchionne: hij wist de waarde van Fiat sinds zijn aantreden in 2004 te verelfvoudigen. Nu moet hij de tent klaarmaken voor de toekomst. Vrijdag weten we wat voor modellen FCA voor ons in de planning heeft staan.