Twijfelt Williams al aan Carlos Sainz, nu Colapinto het zo goed doet?

Toen Williams Carlos Sainz vastlegde, had het team vast niet gedacht dat Franco Colapinto het zo goed zou doen. Heeft Williams al spijt van de keuze?

Williams

Williams zit in een beetje een ongemakkelijke situatie. Franco Colapinto stapte halverwege het seizoen in als vervanger van Logan Sargeant. Hij hoefde het niet eens geweldig te doen, hij moest het alleen maar niet slechter doen dan Sargeant. Maar dat is niet hoe het gegaan is.

Colapinto heeft in drie races tijd al meer punten behaald dan Sargeant in de afgelopen anderhalf jaar. Sterker nog, in Singapore deed hij het zelfs beter dan teamgenoot Alex Albon. En toch zal Colapinto volgend jaar niet in de auto zitten, want Carlos Sainz is al vastgelegd voor 2025 naast Albon.

Je kan je afvragen of Williams er al spijt van heeft dat het team zo snel Sainz vastlegde nu het heeft gezien wat Colapinto kan. En dat is precies wat aan teambaas James Vowles werd gevraagd in de meest recente editie van Beyond the Grid.

“Ik kan daar geen rechtstreeks antwoord op geven”, erkent Vowles. “Carlos brengt meer mee dan alleen het talent om snel te rijden. Hij kan een team ook echt stappen vooruit laten zetten. Hoe wij als Williams er nu voor staan, heb ik zulke leiders nodig om mij heen. Hij weet hoe topprestaties eruit zien door zijn tijd bij Ferrari en McLaren. Met hoe we nu ontwikkelen gaan we goed, maar we moeten grotere stappen zetten.”

'We wisten al dat Colapinto snel zou zijn'

“Franco brengt pure prestaties met zich mee”, prijst Vowles. “Daar kan niemand aan twijfelen. Hij ‘rijdt de sokken van die auto’, als dat überhaupt een uitdrukking is. Dus er zitten voor en nadelen aan beide coureurs. Maar hoe dan ook verdient Franco een plekje in de Formule 1.”

De prestatie van Colapinto was wel iets waar Williams niet op voorbereid was, zo geeft Vowles toe. “In de Formule 2 ontwikkelde hij zich erg goed, daarom gaven we hem die training in Silverstone. Ik was toen al een beetje verbaasd over hoe snel hij was. In de simulator is hij even snel als Alex. En het is een goede simulator, dus we kunnen het erg goed vergelijken. Ik wist dus wel dat hij snel zou zijn. Wat ik niet had verwacht, is hoe snel hij aansluiting heeft gevonden. Ik had gedacht dat het nog wel een paar races zou duren voordat hij op dit punt was. Hij kan de druk heel erg goed aan.”