Fiat wil fuseren met Renault

De Italiaans-Amerikaanse autogigant FCA heeft een deal voorgesteld om met Renault te fuseren. Het zou een autoreus met een marktkapitalisatie van 32,6 miljoen euro opleveren, die 8,7 miljoen auto's per jaar bouwt.

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) is al jaren op zoek naar een partner om de wereld mee te kunnen veroveren. Onder wijlen Sergio Marchionne werd het puur Italiaanse bedrijf eerst al omgevormd naar een Italiaans Amerikaanse autobouwer dankzij de overname van Chrysler. Het Amerikaanse bedrijf was na de mislukjte fusie met Daimler en de kredietcrisis zo goed als failliet, maar kreeg een berg overheidssteun die de boel overeind heeft kunnen houden. 

Samen met Fiat ging het al beter, maar nog steeds is de combinatie niet groot genoeg. Daarom moest er een partner komen, maar die vielen een voor een af. Met Renault, dat dankzij zijn alliantie met Nissan en Mitsubishi al jaren aan een synergie-project werkt, wil FCA nog meer besparingen kunnen maken. Het persbericht van de Italianen spreekt van minstens €5 miljard per jaar (persbericht PDF).

De bedoeling is dat er geen fabrieken hoeven te sluiten, maar dat de merken elkaar juist gaan aanvullen waar ze kunnen. Het hoofdkantoor van de fusie zou in Amsterdam moeten komen. Niet heel raar, want zowel FCA als Renault-Nissan hebben hier hun hoofdkwartier.

Het Franse Renault is de laatste maanden behoorlijk in opspraak geweest doordat de voormalig CEO, Carlos Ghosn, in Japan in de gevangenis zit. Hij werd daar beschuldigd van fraude en belastingontduiking, maar ook in Frankrijk kwamen verschillende lijken uit de kast vallen.

Het zorgde ervoor dat Nissan zijn kans schoon zag om meer invloed in de alliantie te claimen. Met enige succes, want zij hebben Ghosn als CEO en president kunnen lozen. Als FCA zich nu aansluit kan dat voor Nissan nadelig zijn, omdat de Italianen zelf een gigantische markt in Amerika hebben, precies wat Nissan voor Renault interessant maakte.

Renault bevestigde de ontvangst van het voorstel vanmorgen en zegt dat de raad van bestuur het morgen zal bespreken. Daarna reageren officieel op de getoonde interesse.