Fusie Fiat en Renault van de baan

De voorgenomen fusie tussen Fiat Chrysler Automobiles (FCA) en Renault is afgeketst. Het Italiaans-Amerikaanse concern heeft zijn overnamebod vrij abrupt ingetrokken.

De voorgenomen fusie had een nieuwe automotive grootmacht voortgebracht, in een industriƫle omgeving waarin schaalvoordelen steeds belangrijker worden. Renault is momenteel onderdeel van een alliantie met Nissan en Mitsubishi, maar sinds CEO Carlos Ghosn moest vertrekken kwam dit verbond op losse schroeven te staan.

FCA rook zijn kans, en legde een bod op tafel voor een 50-50 fusie, ter waarde van 33 miljard euro. Door 'suboptimale politieke omstandigheden' is de deal echter afgeketst: de Franse overheid heeft een belang van 15 procent in Renault, en kon niet op een lijn gebracht worden met het voorstel. Gezamenlijk hebben Renault en FCA een output van een kleine 9 miljoen voertuigen per jaar. Het is niet duidelijk of de gesprekken in een later stadium hervat worden, maar voorlopig is een deal van de tafel.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f374be3182f1', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });