OFFICIEEL. Peugeot Citroën koopt Opel voor €2,2 miljard

Het Amerikaanse General Motors heeft na jaren van zwalkbeleid eindelijk een standvastige koers voor zorgenkindje Opel gevonden, dat al 17 jaar op rij verlies draait. Het in 1862 opgerichte bedrijf wordt definitief verkocht aan de Fransen.

Beide bedrijven maken maandagochtend bekend een overeenkomst te hebben gesloten. GM, dat sinds 1929 de eigendomspapieren in hanen heeft, krijgt €1,3 miljard voor Opel en nog eens €900 miljoen voor het in Engeland opererende Vauxhall (hele persbericht hier). Door de consolidatie wordt Peugeot meteen een speler van belang in de EU: met de productie van Opel erbij (1,2 miljoen voertuigen) steken ze Renault voorbij. Ze hoeven nu enkel nog sjoemelgigant Volkswagen A.G. voor zich te dulden. 

Analisten kijken niet raar op van de deal: GM heeft eindelijk een manier om van Opel af te komen zonder dat hun techniek in Russische of Chinese handen valt (er werd al intensief samengewerkt met PSA) en de bedrijven kunnen hun voordeel pakken uit lagere productiekosten, plus kostenbesparingen door gezamenlijke inkoop van onderdelen. Ook horen we in de wandelgangen dat PSA bijzonder geïnteresseerd is in de techniek van de Ampera-E. Kijk dus niet raar op als straks een aantal Peugeots en Citroens op een soortgelijke manier geëlektrificeerd worden. 

LEES OOK: Vier inzichten over de Opel-deal tussen GM en Peugeot-Citroën