De Autoshow van Frankfurt is morsdood [en die van Parijs ook]

Wat hebben de zwarte neushoorn, de orang-oetang van Borneo, de telefax en de traditionele autoshow met elkaar gemeen? Juist: ze zijn bijna uitgestorven. Momenteel loopt de IAA in Frankfurt, maar als u het ons vraagt, is het tevens de laatste.

Al jarenlang signaleren we de trend, die de laatste tijd lijkt te accelereren: de autoshow, ooit epicentrum van al het spannende autonieuws, boet in aan belang en aan belangstelling. De primaire focus van autofabrikanten ligt op eigen evenementen en alternatieve manieren om de aandacht voor hun nieuwe producten te genereren: op techbeurzen, en via influencers op sociale kanalen om het jongere publiek te bereiken. 

Er zijn drie Europese beurzen van formaat: de Autosalon van Genève, die elk jaar in maart plaatsvindt, en de salons van Frankfurt (IAA) en Parijs (Mondial Paris Motor Show), die om-en-om in respectievelijk de oneven en de even jaren worden georganiseerd. Voor de eerste editie van de IAA moeten we terug naar de 19e eeuw: in 1897 vond deze plaats bij een Berlijns hotel, met niet minder dan acht automobielen. In 1951 verhuisde de IAA naar Frankfurt, waar hij sindsdien gehouden wordt.

Omvangrijk

Het terrein van de Frankfurt Expo is reusachtig, en beslaat 12 gebouwen. Dit in tegenstelling tot het lekker compacte Genève bijvoorbeeld. U loopt zich een ongeluk van de ene naar de andere kant, maar gelukkig zijn er op het middenterrein diverse shuttles die u kunt aanhouden. Anno 2019 zijn niet meer alle hallen bezet, want een aanzienlijk deel van de fabrikanten laat de IAA aan zich voorbijgaan. De tendens was de afgelopen jaren sowieso al dat het verschijnen niet meer vanzelfsprekend was, maar dat er ad hoc werd gekeken of het de moeite waard was, met een schuin oog naar het eigen te presenteren nieuws. Was er niet echt een primeur, dan lieten de grote merken de beurs schieten.

Echter, dit jaar laten zelfs fabrikanten die wel degelijk spannend nieuws hebben Frankfurt schieten, en kiezen in plaats daarvan voor eigen evenementen. We hebben het hier natuurlijk over Ferrari, dat zijn F8 Spider en 812 GTS behaaglijk in Maranello presenteerde. Want waarom zou je niet gewoon je gasten bij je thuis uitnodigen, in plaats van tussen jan en alleman op een enorme beurs te staan? Afgezien van de gehele FCA Group (Fiat, Alfa, Ferrari, Jeep) ontbreken ook alle grote Japanse fabrikanten (Honda staat er wel, met de e), en is Renault het enige Franse merk dat acte de presence geeft. We voorzien dat volgend jaar in Parijs het omgekeerde gebeurt: de Duitsers blijven thuis, en de Fransen komen wel. En Opel, dat is verworden tot het Elzas-Lotharingen van de auto-industrie.

Crisissfeer

Autofabrikanten zijn natuurlijk ook niet blind voor wat er om hen heen gebeurt, te meer omdat zij actief bijdragen aan de eerdergenoemde verschuiving van de autoshows vandaan. Merken als BMW - dat dit jaar voor het eerst de huisbeurs NEXTGen organiseerde - en Mercedes zetten het mes in de kosten, waardoor de stands dit jaar minder megalomaan zijn dan voorheen. BMW heeft bijvoorbeeld 3.000 m² nodig, waar dit in 2017 nog 11.000 m² was. Maar hebben ze zelf niet bekeken, want hoewel Autobahn twee jaar geleden nog aanwezig was, laten we de persdagen van de IAA dit keer schieten. Dit omdat het nieuws dit jaar simpelweg te dun is.

Eigenlijk tonen alleen Land Rover en Volkswagen er een echte wereldprimeur met de New Defender en de ID. 3, een model dat zorgvuldig werd geteased tot het begin van de IAA. De Porsche Taycan, ook een game changer voor het VW-concern, beleefde zijn mondiale debuut enkele weken voor de beurs, met persevenementen op drie continenten tegelijk.

Het gemor onder de direct betrokkenen wordt steeds luider: de beurs is niet meer van deze tijd, te inflexibel en te duur. Er gaan stemmen op om het concept op de schop te doen, met een grotere nadruk op mobiliteit en verschillende locaties. De Duitse BOVAG (VDA) en de fabrikanten gaan na de IAA om de tafel zitten om te praten over alternatieven, want dat de beurs in deze vorm echt over zijn houdbaarheidsdatum is, moge duidelijk zijn. En mocht bovenstaande nog niet de laatste nagel in de doodskist van de IAA zijn, dan is de tweet van oud-Opel CEO Karl-Thomas Neumann het wel:

Wij sluiten ons hier wel bij aan: Genève blijft als enige Europese autobeurs over, en in 2021 is het schluss voor de IAA. En datzelfde gaat op voor Parijs 2022. Mochten we onze woorden nog kracht bij moeten zetten, dan citeren we graag de legendarische John Cleese. U weet wel waaruit:

E's not pinin'! 'E's passed on! This IAA is no more! He has ceased to be! 'E's expired and gone to meet 'is maker! 'E's a stiff! Bereft of life, 'e rests in peace! If you hadn't nailed 'im to the perch 'e'd be pushing up the daisies! 'Is metabolic processes are now 'istory! 'E's off the twig! 'E's kicked the bucket, 'e's shuffled off 'is mortal coil, run down the curtain and joined the bleedin' choir invisible!! THIS IS AN EX-IAA!!