BMW spijkert nieuwe nagel in doodskist van de autobeurs

De klassieke autobeurs is ten dode opgeschreven, dat ziet iedereen met een beetje visie. BMW onderschrijft dit, met een belangrijke mededeling over de deelname aan de IAA in Frankfurt in 2019.

De Duitsers gaan niet zover dat ze volgend jaar verstek laten gaan op de tweejaarlijkse belangrijkste Duitse autoshow, maar wel gaat het mes in het budget, en flink ook. Beurzen zijn een flinke aanslag op de middelen van fabrikanten. Vooral voor de grote jongens, die vaak enorme bouwwerken van meerdere verdiepingen neerzetten in de beursgebouwen.

BMW maakte eens het kosten-baten-sommetje, en kwam tot de conclusie dat het misschien handig is om wat terug te schalen op de traditionele autoshows. Om die reden hebben ze in 2019 niet 11.000 vierkante meter geboekt in Frankfurt, maar 'slechts' 3.000 vierkante meter. Volgens Handelsblatt (betaalmuur) mag een beurs in de toekomst niet meer dan 5 tot 6 miljoen euro kosten, aan de laatste IAA hing een prijskaartje van €25 miljoen. Het bespaarde budget wordt gebruikt voor de nieuwere kanalen om het publiek te bereiken, zoals bijvoorbeeld het opschalen van de aanwezigheid bij elektronicabeurs CES of het World Mobile Congress in Barcelona. Ook doet BMW, net als iedere andere automaker, eigen evenementen rondom een belangrijke onthulling. 

Het is onvermijdelijk dat grote beurzen meer en meer worden vermeden. Als fabrikant verzuipt je nieuws tussen dat van tientallen anderen, en de wereld steekt tegenwoordig heel anders in elkaar dan 40 jaar geleden. Toen was een grote gecentraliseerde beurs de enige manier om je nieuws efficiënt te vermarkten. Om deze reden laten steeds meer fabrikanten een beurs liggen, we verwachten dat ook Parijs later dit jaar de nodige afzeggingen krijgt (Parijs en Frankfurt wisselen elkaar om het jaar af). 

De IAA is voor Duitsers echter té belangrijk om helemaal bij weg te blijven, vandaar dat BMW kiest voor terugschalen in plaats van rigoureus te stoppen. We hopen dat dit ook leidt tot een kleinere verstrooiing van gebouwen: Frankfurt heeft er een stuk of tien, verspreid over een immens terrein. De afstanden tussen de uiteinden zijn niet te belopen, dus wanneer, zeg, de helft van de ruimte wordt gebruikt is het voor de bezoeker ook meteen een stuk prettiger.