Roundup: het belangrijkste autonieuws van de CES

Autofabrikanten timmeren de afgelopen jaren stevig aan de weg op de Consumer Electronics Show (CES). Ook dit jaar is er weer een bonte verzameling aan elektrische auto's en gadgets te zien in Las Vegas. 

Maak kennis met Byton, de zoveelste toekomstige automaker die Europese kennis met Chinees geld combineert. Het nieuwe merk presenteerde een elektrisch Crossover-concept, simpelweg Concept EV genaamd.

Mocht u het leuk vinden om Duitsers te horen worstelen met de Engelse taal, dan staat hier een samenvatting van de persconferentie. Om niet te verdrinken in al het conceptige aanbod heb je tegenwoordig een gimmick nodig, bij Byton is dat een digitaal scherm van anderhalve meter breed, dat zich over het hele dashboard uitstrekt. 

Hyundai werkt hard aan een waterstof-opvolger van de ix35 FCEV. Op de CES werd de laatste stand van zaken van deze opvolger getoond, en kreeg hij tevens een naam: NEXO. Het ding zou tussen tankbeurten 600 kilometer moeten kunnen halen.

Is de 765 pk van de Corvette ZR1 niet genoeg, of de V8 te vervuilend, dan is de Genovation GXE misschien een idee: de ruim 800 pk sterke sportwagen op C7 Grand Sport-basis rijdt louter op batterijen, en is in staat 220 mph te halen (352 km/u). Enig nadeel: hij kost $750.000. We vragen ons ondertussen af wat precies het verschil is met de elektrische Corvette die Genovation in 2016 presenteerde.

Henrik Fisker heeft na de Karma een nieuw project dat zijn naam draagt: de EMotion. De marktintroductie is nog een kleine twee jaar van ons verwijderd, maar Fisker is vastberaden de wereld op de hoogte te houden van de vorderingen. De EMotion heeft twee USP's: vlinderdeuren (in het verleden o.a. toegepast op de Ford Evos uit 2011) en een solid-state grafeenbatterij die in 9 minuten zo'n 200 km aan bereik bij kan laden. Het gehele pakket meet 141 kWh, waarmee de auto makkelijk 650 kilometer bereik moet halen.

Over de Kia Niro EV schreven we reeds, dat kunt u hier nalezen.

Mercedes toont op de CES het nieuwe MBUX-dashboard, dat staat voor Mercedes-Benz User eXperience. Het is een Widescreen Cockpit met touchscreen, navigatie met augmented reality-technologie, en intelligent voice control met spraakherkenning. In de lente van 2018 debuteert de MBUX in de optielijst van de nieuwe A-Klasse.

Frank Rinderknecht en zijn denktank van malle Zwitsers presenteren weer een futuristisch concept. In dit geval een woonkamer op wielen, genaamd Snap. OK. 

Ook Toyota doet onderzoek naar autonome auto's, deze Lexus LS 600h is hun testvoertuig. Toyota noemt hem Platform 3.0, en dankzij LIDAR kan de auto altijd 200 meter om zich heen kijken. Video hier.

Een modulaire zelfrijdende winkel op wielen danwel eetbezorgdienst. Leuk ding dat bijna een volle '10' op onze conceptschaal scoort.

Naast alle concepts en elektrische spielerei werd er ook nog een hele vloot Honda-robots gepresenteerd, alsook een leger aan paaldansende robot-strippers (ja, echt), een Bitcoin-miner van Kodak waarbij laatstgenoemde de helft lekker voor zichzelf houdt, en diverse samenwerkingen tussen techbedrijven en automakers op het gebied van infotainment en autonoom rijden. Maar dat bewaren we voor wanneer er concrete praktische toepassingen zijn.