Fransen boos op zakkenvuller Peugeot/Citroën

Autobouwer PSA Peugeot Citroën heeft zijn reddende engel boos gemaakt. Topman Carlos Tavares zag zijn inkomen vorig jaar bijna verdubbelen en dat valt niet lekker bij de Franse overheid.

De Eiffeltorenfetisjisten moesten een paar jaar geleden het bedrijf nog redden en daardoor werd de overheid aandeelhouder van de toko. Sindsdien heeft PSA duizenden werknemers naar huis gestuurd om weer winstgevend te worden. Een dik pak extra geld voor het opperhoofd ligt dan ook gevoelig.

De Franse overheid zien het liefst de salarissen van topbestuurders bij de autobouwers dalen, maar het tegenovergestelde gebeurt. CEO Tavares stak vorig jaar ruim 5,2 miljoen euro in zijn zak, bijna het dubbele van het jaar daarvoor. De twee vertegenwoordigers van de Franse overheid in het bestuur van PSA zeiden dan ook resoluut NON tegen de salarisverhoging van de autobaas. Ook de vakbonden zijn tegen en de Franse minister van Financiën, Michel Sapin, heeft de salarisverhoging al "schadelijk" genoemd.

Het zal Tavares waarschijnlijk aan zijn onderstel roesten, want hij ziet zijn saldo lekker rap groeien. Daarnaast kan hij zich verdedigen met het feit dat het concern onder zijn leiding uit een diep financiële put is gekropen en nu weer zwarte cijfer draait. Als je Tavares echt wil aanvallen, spreek hem dan eens aan op het gebrek aan spannende auto's uit zijn bedrijf.